Larix decidua

Larix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Larix decidua, ook wel de Europese lariks genoemd, is een naaldboom die inheems is in Europa. Het is een middelgrote boom met een kegelvormige kroon en opvallende groene naalden die in de herfst geel worden en afvallen. In de lente produceert de Larix decidua kleine kegels met zaden. De schors van de boom is grijsbruin en heeft diepe groeven. Deze boom groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Larix decidua is niet groenblijvend en verliest zijn naalden in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal zal zijn.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant goed beschermd wordt bij extreme vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of stro rondom de stam.

  De "Larix decidua" is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale behoeften. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke en robuuste tuinplant die weinig zorg nodig heeft.

  De "Larix decidua" heeft veel ruimte nodig om te groeien, te bloeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en struiken om hem optimaal te laten groeien. Houd rekening met de hoogte en breedte die hij kan bereiken.

  Deze plant groeit het beste in volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de plant minder goed ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant te plaatsen op een zonnige plek voor optimale groei.

  De Larix decidua heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen kan de plant wekelijks water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de stuifmeel en nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Larix decidua draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en habitat voor verschillende dieren, zoals insecten en vogels. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerde groeiomgeving en bevordert het de bodemkwaliteit. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin en stimuleert het ecosysteem.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Larix decidua houdt van een plekje in de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het warm en zonnig is. Houd de grond vochtig, maar niet drassig.

  Nee, de naalden en schors van deze plant zijn giftig en niet bedoeld voor consumptie. Het wordt afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is veiliger om deze plant niet te gebruiken als voedselbron.

  Ja, deze plant heeft naaldvormige bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en dus geluid kunnen dempen in de omgeving waar hij staat. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden en het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • De beste tijd om te snoeien is in het late voorjaar voordat de nieuwe naalden beginnen te groeien. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de plant indien nodig uit om voldoende luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaren vlijmscherp zijn om schade aan de plant te minimaliseren.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd wel teveel water geven. Plaats de plant op een goed doorlatende bodem voor een optimale groei.

  Voor deze plant is een goed doorlatende potgrond geschikt. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar ook niet te nat. Een voedzame potgrond speciaal voor tuinplanten is aan te raden.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende bodem met een lage zuurgraad. Zorg voor een bodem van gemiddelde vruchtbaarheid, rijk aan organisch materiaal en vermijd compacte grond. Goede drainage is essentieel om wortelrot te voorkomen.

  De Larix decidua gedijt het beste op een zonnige locatie met vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de standplaats voldoende licht en luchtstroom heeft om gezonde groei te garanderen. Deze boom is goed geschikt voor zowel grote tuinen als parken.

  De Larix decidua dient beschermd te worden tegen vorst in de winter. Het is aan te raden om de wortels te bedekken met mulch of stro en de stam in te wikkelen met een speciale winterbescherming. Zo blijft de plant goed beschermd tegen de koude temperaturen.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken weg voor een gezonde groei en geef de plant jaarlijks meststof voor een goede bloei. Plaats de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig om gezond en sterk te blijven. Gebruik een organische meststof die specifiek is samengesteld voor bloeiende en groenblijvende planten. Bemest in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei en bloei.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Gebruik organische materialen zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stam.

  De Larix decidua gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de pH-waarde aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien.

  De lariks is gevoelig voor bladluizen en lariksmotten. Deze kunnen bestreden worden met insecticiden of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Regelmatig controleren en besmette bladeren verwijderen kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Larix decidua, ook wel de Europese lariks genoemd, is een naaldboom die inheems is in Europa. Het is een middelgrote boom met een kegelvormige kroon en opvallende groene naalden die in de herfst geel worden en afvallen. In de lente produceert de Larix decidua kleine kegels met zaden. De schors van de boom is grijsbruin en heeft diepe groeven. Deze boom groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.