Larix kaempferi

Larix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Larix kaempferi, ook wel bekend als de Japanse lariks, is een snelgroeiende naaldboom met een piramidale groeiwijze. De boom heeft heldergroene naalden die in de herfst verkleuren naar een prachtige goudgele tint voordat ze afvallen. Larix kaempferi gedijt het best op een zonnige locatie en heeft een goed doorlatende grond nodig. De boom kan een hoogte bereiken van wel 20 meter en is goed bestand tegen koude winters. Larix kaempferi wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen vanwege zijn mooie verschijning en snelle groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn naalden in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuwe naalden. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius.

  De Larix kaempferi is relatief makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomgevingen. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en uitstraling.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig om te groeien, aangezien hij behoorlijk groot kan worden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en obstakels om zijn groei niet te belemmeren. Een ruime plantenbak of border is ideaal voor deze plant.

  De Larix kaempferi groeit het best in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de volle schaduw zal de groei van de plant echter beperkt zijn en kan het zijn kenmerkende vorm verliezen. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige tot halfschaduwrijke locatie te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond regelmatig op vochtigheid en geef water als de grond droog aanvoelt. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Larix kaempferi is niet aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege het ontbreken van nectar en stuifmeel in de bloemen. Het is dus geen plant die deze bestuivers zal aantrekken.

  Ja, de Larix kaempferi zorgt voor biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting voor verschillende dieren, zoals vogels en insecten. Daarnaast kunnen planten die in de buurt van de Larix kaempferi groeien profiteren van de gunstige omstandigheden die deze plant creëert. Over het algemeen draagt de aanwezigheid van deze plant bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de naalden en zaden van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen.

  Ja, de naalden van deze plant hebben de eigenschap om geluid te dempen. Het planten van deze tuinplant kan dus helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving.

 • De Larix kaempferi kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Snoei niet te veel tegelijk om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Larix kaempferi heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmel te voorkomen.

  Voor de optimale groei van deze tuinplant is het aan te raden om zure potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en niet te compact is. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar voor een gezonde groei.

  De Larix kaempferi groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur is en voldoende vochtig blijft. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige locatie met vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en zorg voor voldoende ruimte om te groeien. Besproei de plant regelmatig met water om uitdroging te voorkomen.

  Voor de winter kunnen deze planten wat extra bescherming gebruiken, bijvoorbeeld door mulch rond de basis aan te brengen en de plant goed water te geven voordat de vorst begint. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een winterhoes of vliesdoek om te voorkomen dat ze bevriezen. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig voor een gezonde groei.

  Gebruik een langzaam werkende meststof in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig water en voeg geen extra meststoffen toe. Verwijder dode bladeren en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Mulch kan nuttig zijn voor deze plant omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Gebruik organische materialen zoals compost, bladeren of stro als mulch rond de plant voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat wat ruimte vrij bij de stam om verstikking te voorkomen.

  De Larix kaempferi gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de zuurgraad van de bodem helpen verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen worden ingezet. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen zoals het regelmatig controleren op insectenplagen en het verwijderen van aangetaste bladeren helpen om ongedierte te voorkomen. Tot slot kan het gebruik van organische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  Larix kaempferi, ook wel bekend als de Japanse lariks, is een snelgroeiende naaldboom met een piramidale groeiwijze. De boom heeft heldergroene naalden die in de herfst verkleuren naar een prachtige goudgele tint voordat ze afvallen. Larix kaempferi gedijt het best op een zonnige locatie en heeft een goed doorlatende grond nodig. De boom kan een hoogte bereiken van wel 20 meter en is goed bestand tegen koude winters. Larix kaempferi wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen vanwege zijn mooie verschijning en snelle groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.