Picea abies 'Maxwellii'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Picea abies 'Maxwellii' is een langzaam groeiende spar met een opgaande groeiwijze en een compacte kegelvormige kroon. De naalden zijn kort en stekelig, donkergroen van kleur en geven de boom een dichte uitstraling. In het voorjaar verschijnen er kleine mannelijke en vrouwelijke bloemen die later uitgroeien tot kegels met zaden. Deze boom is ideaal voor kleine tuinen vanwege zijn bescheiden formaat en aantrekkelijke verschijning. De 'Maxwellii' is een prachtige toevoeging aan elke tuin en zorgt voor een groen accent het hele jaar door.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie en volle uitstraling, zelfs in de winter.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te mulchen en te beschermen tegen de vorst.

  Picea abies 'Maxwellii' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de grond goed te laten draineren en voldoende zonlicht te geven.

  Voor een meer volgroeide plant is een ruimte van ongeveer 5 meter breed en 10 meter hoog ideaal. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven.

  De Picea abies 'Maxwellii' gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. De groei kan echter wat langzamer zijn en de plant zal mogelijk minder volle en compacte takken ontwikkelen. Over het algemeen vereist deze plant voldoende licht om optimaal te groeien.

  De Picea abies 'Maxwellii' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  Nee, Picea abies 'Maxwellii' is geen vlinder en bijenlokkende plant. Het is een decoratieve conifeer die voornamelijk wordt geplant voor zijn aantrekkelijke blauwgroene naalden en kegelvormige groeiwijze. Deze plant trekt geen vlinders en bijen aan vanwege het ontbreken van bloemen.

  Ja, Picea abies 'Maxwellii' is goed voor biodiversiteit, omdat hij vogels aantrekt die op zoek zijn naar voedsel en nestplaatsen. Ook biedt hij beschutting aan kleine dieren en insecten. Het toevoegen van verschillende soorten planten in de tuin draagt bij aan een gezonde biodiversiteit.

  Deze plant bloeit niet, omdat het een conifeer is. Het groeit in de lente en de zomer en blijft groen in de winter. Het is decoratief vanwege de dichte, kegelvormige groei.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve naaldboom die populair is als tuinplant vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk. Eet geen delen van deze plant, omdat het mogelijk giftig kan zijn.

  Ja, deze plant heeft naalden die geluid kunnen absorberen en dempen. Hierdoor kan het enigszins helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in een tuinomgeving.

 • Snoei de plant in het voorjaar om dode of beschadigde takken te verwijderen en de vorm te behouden. Overmatig snoeien kan de gezondheid van de plant schaden, dus wees voorzichtig en beperk snoeien tot het minimale. Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap om een ​​mooie snede te garanderen.

  De Picea abies 'Maxwellii' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef het water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelproblemen te voorkomen.

  De Picea abies 'Maxwellii' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond vochtig genoeg is, maar niet te drassig. Een voedingsrijke potgrond kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De voorkeur gaat uit naar een goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet constant nat. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei.

  De Picea abies 'Maxwellii' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind om beschadiging van de takken te voorkomen. Deze tuinplant doet het goed in zowel een verhoogde border als in een rotstuin.

  De plant kan het best beschermd worden tegen winterse weersomstandigheden door mulch rond de basis aan te brengen en een windscherm te plaatsen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant indien mogelijk tegen sterke wind en sneeuwophoping.

  De plant heeft regelmatige snoei nodig om zijn vorm te behouden. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Geef mest in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar houd de mulch weg van de stam om wortelrot te voorkomen.

  De Picea abies 'Maxwellii' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld zure meststoffen. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei van deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen preventieve maatregelen zoals regelmatig controleren op plagen en het handmatig verwijderen van insecten worden toegepast. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes of roofmijten, worden ingezet om de plaag onder controle te houden. Als de plaag te groot wordt, kan eventueel ook gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Picea abies 'Maxwellii' is een langzaam groeiende spar met een opgaande groeiwijze en een compacte kegelvormige kroon. De naalden zijn kort en stekelig, donkergroen van kleur en geven de boom een dichte uitstraling. In het voorjaar verschijnen er kleine mannelijke en vrouwelijke bloemen die later uitgroeien tot kegels met zaden. Deze boom is ideaal voor kleine tuinen vanwege zijn bescheiden formaat en aantrekkelijke verschijning. De 'Maxwellii' is een prachtige toevoeging aan elke tuin en zorgt voor een groen accent het hele jaar door.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.