Picea abies 'Repens'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Picea abies 'Repens' is een langzaam groeiende dwergvorm van de gewone fijnspar die een compacte en bolvormige groeiwijze heeft. De naalden zijn donkergroen van kleur en steken dicht op elkaar waardoor de plant er vol en weelderig uitziet. 'Repens' wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders of als accentplant in de tuin. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien is niet nodig aangezien de plant van nature een compacte vorm behoudt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door. Het is een winterharde tuinplant die zijn kleur behoudt, zelfs in de koudste maanden.

  Deze plant is winterhard tot -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen in de winter. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en koude wind.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist geen speciale zorg. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig om de gewenste vorm te behouden.

  De Picea abies 'Repens' heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten om concurrentie te voorkomen. Houd bij het planten ook rekening met de grootte en vorm van de Picea abies 'Repens'.

  De Picea abies 'Repens' groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een plant die goed gedijt met weinig direct zonlicht. Het is daarom een geschikte optie voor schaduwrijke tuinen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin ze groeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden regelmatig de grond te controleren voordat u water geeft.

  Picea abies 'Repens' trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, Picea abies 'Repens' draagt bij aan de biodiversiteit door een beschutte omgeving te bieden voor kleine dieren. De plant trekt ook vogels aan die gebruik maken van de schuilplaatsen en voedselbronnen die de plant biedt. Het is een nuttige toevoeging aan de tuin om de diversiteit aan flora en fauna te bevorderen.

  De "Picea abies 'Repens'" bloeit niet en produceert geen bloemen. Deze plant is een conifeer en produceert kegels in plaats van bloemen.

  Deze plant is het meest geschikt voor een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren van de plant. Om de plant optimaal te laten groeien, is het aan te raden om deze te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt gebruikt als decoratieve tuinplant. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, Picea abies 'Repens' heeft een dichte groeiwijze en kan geluid enigszins dempen. Het kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer en buren te verminderen in de tuin.

 • Om de vorm en groei van de plant te behouden, kan er jaarlijks gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode takken en snoei indien nodig takken die te ver uitsteken. Zorg ervoor dat de snoeiwonden schoon en netjes zijn om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Vermijd dat de wortels in water blijven staan.

  Deze plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur een potgrond voor tuinplanten voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Picea abies 'Repens' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem humusrijk is en voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Een lichtzure bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind. Deze plant is goed bestand tegen koude temperaturen.

  Voor winterbescherming kun je mulch rond de plant aanbrengen om de wortels te beschermen tegen de kou. Ook kun je anti-windnetten gebruiken om de plant te beschermen tegen uitdrogende winden. Controleer regelmatig op eventuele schade door vorst en neem indien nodig maatregelen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om dode of beschadigde takken te verwijderen om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Af en toe snoeien kan helpen om de plant compact en mooi te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar en in de zomer regelmatig te bemesten met een speciale meststof voor tuinplanten. Gebruik hierbij een meststof met een hoger stikstofgehalte voor een goede groei. Volg altijd de dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant om onkruidgroei te verminderen, de grond vochtig te houden en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Picea abies 'Repens' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan nodig zijn om de plant goed te laten groeien.

  Voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het aan te raden om regelmatig te inspecteren op plagen zoals luizen, spint en bladluizen. Je kunt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aantrekken of biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Pas op met chemische bestrijdingsmiddelen, omdat deze schade aan de plant kunnen toebrengen.

 • Omschrijving

  Picea abies 'Repens' is een langzaam groeiende dwergvorm van de gewone fijnspar die een compacte en bolvormige groeiwijze heeft. De naalden zijn donkergroen van kleur en steken dicht op elkaar waardoor de plant er vol en weelderig uitziet. 'Repens' wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders of als accentplant in de tuin. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien is niet nodig aangezien de plant van nature een compacte vorm behoudt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.