Picea pungens 'Hoopsii'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Picea pungens 'Hoopsii', ook wel bekend als de Colorado spar 'Hoopsii', is een conifeer met een piramidevormige groei en blauwgroene naalden die stekelig aanvoelen. De boom kan in optimale omstandigheden wel 15 meter hoog worden en is een opvallende verschijning in de tuin vanwege zijn blauwachtige kleur. 'Hoopsii' gedijt het beste op een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze boom is winterhard en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en parken. De wintergroene 'Hoopsii' voegt structuur en kleur toe aan de tuin en is een echte blikvanger.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn. Het biedt het hele jaar door kleur en structuur in de tuin.

  Picea pungens 'Hoopsii' is winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem te voorzien van voldoende zonlicht. Daarnaast is het raadzaam om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei.

  Picea pungens 'Hoopsii' heeft voldoende ruimte nodig om zijn wortels te verspreiden en groeien tot zijn maximale hoogte. Het is belangrijk om de plant niet te dicht bij andere planten of structuren te planten, om zo gezonde groei te bevorderen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het kiezen van de plantlocatie.

  Nee, Picea pungens 'Hoopsii' groeit het beste in de volle zon. Het is een plant die veel licht nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk worden vertraagd.

  De plant heeft voldoende water nodig om de grond altijd licht vochtig te houden. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven. Houd de grond goed in de gaten en pas de frequentie van het water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Nee, Picea pungens 'Hoopsii' is geen plant die vlinders en bijen aantrekt. Deze plant is voornamelijk decoratief vanwege zijn blauwgroene naalden en kegelvormige groeiwijze. Het is daarom niet geschikt voor het aantrekken van bestuivende insecten zoals vlinders en bijen.

  Picea pungens 'Hoopsii' draagt bij aan de biodiversiteit door beschutting te bieden aan kleine dieren en insecten. Daarnaast kunnen vogels nesten bouwen in de dichte takken van de plant. De plant trekt ook bestuivers aan, wat bijdraagt aan de verspreiding van pollen en zaden.

  Deze plant bloeit niet, omdat het een naaldboom is. Naaldbomen produceren zogenaamde "kegels" in plaats van bloemen. Deze kegels dragen de zaden van de plant.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant tegen felle middagzon in warme zomers. De plant kan ook goed gedijen in halfschaduw.

  Nee, de naalden en takken van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om de plant te consumeren.

  Ja, naaldhout zoals de "Picea pungens 'Hoopsii'" hebben de neiging om geluid te absorberen en kunnen dus enigszins geluidsdempend zijn. Het dichte bladerdek van deze plant kan geluidsgolven absorberen en helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Echter zijn ze niet zo effectief in geluidsdemping als bijvoorbeeld specifieke geluidswerende materialen.

 • Het snoeien van de Picea pungens 'Hoopsii' is niet noodzakelijk, omdat deze langzaam groeit en van nature een mooie vorm heeft. Als je toch wilt snoeien, doe dit dan in het voorjaar door de nieuwe groei terug te knippen. Vermijd het snoeien van oud hout, omdat dit niet meer zal uitlopen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te nat wordt. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en naaldhout.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en lichtzure tot neutrale grond hebben. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg indien nodig compost of mulch toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen kou tijdens de winter, kunt u mulch aanbrengen rond de basis van de plant. Daarnaast kunt u een beschermende doek of hoes over de plant plaatsen bij strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en vorstschade.

  Deze plant houdt van een goed doorlatende grond en een plek in de volle zon tot halfschaduw. Snoeien is niet nodig, tenzij om de vorm te behouden of dode takken te verwijderen. Geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Voor een goede groei en gezondheid van de plant is het goed om een keer per jaar te bemesten met een organische meststof speciaal voor coniferen. Dit kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Het is aan te bevelen om de grond rondom deze plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te remmen. Gebruik hiervoor organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Breng een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt geharkt.

  Picea pungens 'Hoopsii' gedijt het beste in een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een bodem met een hogere zuurgraad kan leiden tot problemen zoals chlorose. Het is daarom aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig inspectie van bladeren en takken helpen om plagen vroegtijdig op te merken. Ook het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan effectief zijn. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen zoals het handhaven van een goede luchtcirculatie en het vermijden van overmatig vocht helpen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Picea pungens 'Hoopsii', ook wel bekend als de Colorado spar 'Hoopsii', is een conifeer met een piramidevormige groei en blauwgroene naalden die stekelig aanvoelen. De boom kan in optimale omstandigheden wel 15 meter hoog worden en is een opvallende verschijning in de tuin vanwege zijn blauwachtige kleur. 'Hoopsii' gedijt het beste op een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Deze boom is winterhard en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en parken. De wintergroene 'Hoopsii' voegt structuur en kleur toe aan de tuin en is een echte blikvanger.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.