Picea pungens 'Koster'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Picea pungens 'Koster' is een blauwspar met een opvallende blauwgrijze kleur die het hele jaar door aanhoudt. Deze conifeer groeit langzaam en ontwikkelt een regelmatige piramidale vorm. De naalden zijn stekelig en prikken bij aanraking, vandaar de naam 'pungens'. De 'Koster' variant staat bekend om zijn goede winterhardheid en is geschikt voor zowel solitaire aanplant als in groepen. Deze blauwspar is een mooie toevoeging aan een tuin die behoefte heeft aan structuur en kleur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Zorg voor een beschutte standplaats om de plant te beschermen tegen koude wind.

  De Picea pungens 'Koster' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn belangrijk voor een gezonde groei. Het snoeien van de plant is meestal niet nodig, tenzij om de vorm te behouden.

  De Picea pungens 'Koster' heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat hij genoeg ruimte heeft om zijn volle formaat te bereiken en zich goed te kunnen ontwikkelen. Plant de Picea pungens 'Koster' op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om uit te kunnen groeien.

  Ja, deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant worden belemmerd en kan de kleur van de naalden minder intens zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Picea pungens 'Koster' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond regelmatig en geef water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant eens per week water te geven.

  Nee, Picea pungens 'Koster' is geen vlinder- en bijenlokkende plant. Het is een conifeer die voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn decoratieve blauwgroene naalden en kegelvormige groeiwijze. Deze plant trekt dus geen vlinders en bijen aan.

  Picea pungens 'Koster' is een conifeersoort die niet specifiek bekend staat om zijn bijdrage aan biodiversiteit. Het kan echter wel dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het is vooral belangrijk om een diversiteit aan plantensoorten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  De Picea pungens 'Koster' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal enkele weken.

  Deze plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zorg voor een goede afwatering in de grond.

  Nee, de Picea pungens 'Koster' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn blauwgroene naalden en kegelvormige vorm. Eetbaarheid is niet bekend en wordt afgeraden.

  Ja, naaldbomen zoals deze kunnen enigszins geluid dempen door het absorberen en reflecteren van geluidsgolven. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving van de plant. Echter, het effect is niet zo groot als bij specifieke geluidsdempende materialen.

 • Om een gezonde groei en vorm te behouden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en knip takken terug tot net boven een sterk uitziende zijtak.

  De Tuinplanten zoals "Picea pungens 'Koster'" hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,5. Voeg eventueel wat scherp zand toe om de afwatering te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden.

  De Picea pungens 'Koster' gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn volle groei te bereiken. Deze tuinplant kan goed geplant worden in borders, rotstuinen en als solitaire boom in de tuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een laag mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende hoes van jute of vliesdoek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen extreme kou. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voor de winterperiode om uitdroging te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft voldoende water nodig tijdens droge periodes. Het is belangrijk om regelmatig de dode takken te verwijderen en de plant te voorzien van voldoende ruimte om te groeien. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De Picea pungens 'Koster' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar met een universele meststof. Let op dat de meststof niet te veel stikstof bevat, dit kan schade veroorzaken aan de plant. Ook is het belangrijk om de plant geen meststoffen te geven in de herfst en winter.

  Het gebruik van mulch rond de basis van de plant kan helpen bij het vasthouden van vocht en het verminderen van onkruidgroei. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van de bodemstructuur en het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Zorg er wel voor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelgroei te voorkomen.

  De Picea pungens 'Koster' houdt van een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,8. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen of bodemverbeteraars. Een te hoge pH-waarde kan ervoor zorgen dat de plant niet optimaal groeit en zich kan ontwikkelen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen, spintmijten en naalduitval. Het regelmatig controleren van de plant en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen van plagen. Het is belangrijk om ook de omgeving van de plant schoon te houden om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Picea pungens 'Koster' is een blauwspar met een opvallende blauwgrijze kleur die het hele jaar door aanhoudt. Deze conifeer groeit langzaam en ontwikkelt een regelmatige piramidale vorm. De naalden zijn stekelig en prikken bij aanraking, vandaar de naam 'pungens'. De 'Koster' variant staat bekend om zijn goede winterhardheid en is geschikt voor zowel solitaire aanplant als in groepen. Deze blauwspar is een mooie toevoeging aan een tuin die behoefte heeft aan structuur en kleur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.