Pinus mugo

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus mugo, ook bekend als de bergden, is een groenblijvende naaldboom met een bossige groeivorm. De plant heeft donkergroene naalden die in paren groeien en een aantrekkelijke, compacte uitstraling geven. Pinus mugo bloeit in het voorjaar met opvallende, kleine kegelvormige bloemen. Deze plant gedijt goed in zonnige locaties en is goed bestand tegen koude temperaturen. Pinus mugo wordt vaak gebruikt in rotstuinen, als bodembedekker of als solitaire boom in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door. Het is een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft, zelfs in de koudste maanden. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze voor tuinen en landschappen.

  Pinus mugo is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens zeer strenge winters extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermhoes. In het algemeen gedijt deze plant goed in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, te snoeien en enigszins te bemesten om gezond te blijven. Over het algemeen gedijt deze plant goed in verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien, dus plant hem op een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter van andere planten. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en lucht krijgt, dus zorg ervoor dat hij niet te dicht op andere planten staat. Houd ook rekening met de maximale hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte die hij nodig heeft.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Te veel schaduw kan echter leiden tot minder groei en een minder compacte vorm. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar hij minstens enkele uren per dag zonlicht ontvangt.

  Pinus mugo heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid regenval. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, Pinus mugo trekt bijen aan door de productie van stuifmeel en nectar, maar vlinders worden meestal niet aangetrokken door deze plant. Het is vooral geliefd bij bijen vanwege de nectar die beschikbaar is in de bloemen.

  Pinus mugo draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten zoals vogels en insecten. De plant zorgt ook voor bodemstabiliteit en verrijkt de bodem met voedingsstoffen. Het toevoegen van Pinus mugo aan een tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige en goed doorlatende plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral in droge periodes. De plant is niet geschikt voor schaduwrijke plekken.

  Nee, de naalden en kegels van deze plant zijn niet eetbaar. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt in tuinen en parken. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen in de tuin. Het dichte naaldachtige bladerdek absorbeert geluidsgolven en zorgt voor een rustige omgeving. Door de plant in de tuin te plaatsen kun je genieten van een verminderde geluidsweerkaatsing.

 • Snoei de plant aan het einde van de lente of het begin van de zomer om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de toppen van de scheuten af om de plant compacter te houden. Let op dat je niet te diep snoeit, zodat de plant zijn natuurlijke vorm behoudt.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef de plant water aan de basis en vermijd dat het water op de naalden terecht komt.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de potgrond vochtig genoeg is en indien nodig water te geven. Om de plant gezond te houden, kan het af en toe nodig zijn om de potgrond te vervangen of bij te mesten.

  Pinus mugo groeit het best in goed doorlatende, zure grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet niet te vochtig zijn, anders kan de plant last krijgen van wortelrot. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, anders kan de plant rotten. De plant kan goed groeien in zowel zandige als kleiachtige grond.

  Om winterbescherming te bieden aan deze plant, is het raadzaam om een laag mulch rond de basis aan te brengen. Afhankelijk van de blootstelling aan de wind, kan het ook nuttig zijn om een beschermende doek of jute rond de plant te wikkelen. Vermijd echter het gebruik van plastic, omdat dit de ademhaling van de plant kan belemmeren.

  De plant vereist weinig onderhoud en is goed bestand tegen droogte. Om de vorm te behouden kun je af en toe wat snoeien. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor naaldbomen. Geef niet te veel meststoffen, omdat dit kan leiden tot overbemesting. Het is goed om te kiezen voor een meststof met een hoger kaliumgehalte voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is belangrijk voor de Tuinplanten om vocht vast te houden in de grond en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Breng een laagje van 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt opgehoopt.

  De plant vereist een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel maatregelen te nemen om deze op peil te houden.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de naalden en takken te controleren op eventuele plagen zoals spint of bladluizen. Gebruik indien nodig insecticiden of een natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes om het ongedierte te bestrijden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om zo de kans op plagen te verminderen.

 • Omschrijving

  Pinus mugo, ook bekend als de bergden, is een groenblijvende naaldboom met een bossige groeivorm. De plant heeft donkergroene naalden die in paren groeien en een aantrekkelijke, compacte uitstraling geven. Pinus mugo bloeit in het voorjaar met opvallende, kleine kegelvormige bloemen. Deze plant gedijt goed in zonnige locaties en is goed bestand tegen koude temperaturen. Pinus mugo wordt vaak gebruikt in rotstuinen, als bodembedekker of als solitaire boom in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.