Pinus mugo 'Gnom'

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus mugo 'Gnom' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze. Deze conifeer heeft donkergroene naalden die in bundels bij elkaar staan. 'Gnom' wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als solitair in kleine tuinen. In het voorjaar verschijnen er kleine kegels op de plant die decoratief zijn. Deze plant is goed winterhard en heeft weinig onderhoud nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer andere planten kaal zijn.

  Deze tuinplant is volledig winterhard tot temperaturen van -15 graden Celsius. Het kan dus goed tegen koude winterse omstandigheden. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen vorst.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en klimaten. Snoeien kan af en toe nodig zijn om de vorm en grootte te behouden.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen. De exacte ruimtebehoefte kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en groeicondities.

  De Pinus mugo 'Gnom' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Echter, de groei zal langzamer zijn en de plant kan minder compact worden in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een zonnige locatie voor een optimale groei en compacte vorm.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond regelmatig en geef water wanneer de bovenlaag droog aanvoelt. Het is aan te raden om de plant diep en langzaam te bewateren om de wortels goed te laten doordringen.

  Ja, de plant is niet vlinder- en bijenlokkend omdat het een conifeer is en geen bloemen heeft die insecten aantrekken. Het is voornamelijk decoratief en draagt geen bij aan de biodiversiteit op die manier.

  Pinus mugo 'Gnom' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van beschutting en voedsel voor verschillende dieren. Door de dichte takkenstructuur kunnen vogels nestelen in de plant. Daarnaast kunnen insecten en andere kleine dieren schuilen in het dichte bladerdek.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt enkele weken.

  Ja, de Pinus mugo 'Gnom' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het verdraagt ook droge en warme omstandigheden goed. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes.

  Nee, de naalden en zaden van de plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, naaldplanten in het algemeen hebben de neiging om geluid te dempen door geluidstrillingen te absorberen en te blokkeren. Door hun dichte bladerdek kunnen naaldbomen lawaai verminderen, vooral op hogere frequenties. Daardoor kunnen ze een bijdrage leveren aan een rustige en serene omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te bevelen om regelmatig dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei in het voorjaar om de vorm en omvang van de plant te behouden en om licht en lucht door te laten. Wees voorzichtig met snoeien, omdat de plant langzaam herstelt van verwondingen aan de takken.

  Deze plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelinfecties te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten, moet de Pinus mugo 'Gnom' in potgrond worden geplant. Het gebruik van potgrond zorgt voor een goede drainage en gezonde groei van de plant. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig meer toe te voegen.

  Pinus mugo 'Gnom' gedijt het best in goed doorlatende grond met een zure pH-waarde. De bodemkwaliteit moet vochtig maar niet te nat zijn, en de plant heeft een voorkeur voor een vruchtbare bodem met voldoende voedingstoffen. Zorg ervoor dat de grond niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd te natte plekken. Deze plant kan goed groeien in verschillende soorten bodem, van zandgrond tot kleigrond.

  Om de plant te beschermen in de winter, kan je mulch aanbrengen rond de wortels en de bodem bedekken met bladeren of stro. Het is ook raadzaam om vorstgevoelige planten in potten te verplaatsen naar een beschermde locatie tijdens koudere periodes. Daarnaast kan het helpen om kwetsbare planten af te dekken met een jute of vliesdoek.

  Zorg voor voldoende water tijdens droge periodes en vermijd natte voeten. Snoei regelmatig om de plant compact en gezond te houden. Bemest jaarlijks in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij bemesting in het voorjaar en het najaar, met een meststof speciaal voor naaldhout. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof om overbemesting te voorkomen. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en niet tegen de stam wordt geplaatst.

  Mulch wordt aanbevolen voor tuinplanten zoals deze om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in zure tot neutrale bodem met een pH tussen 4,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel aan te passen om de optimale groeiomstandigheden te creëren. Het gebruik van tuinturf kan helpen om de zuurgraad te verhogen indien nodig.

  Om ongedierte op afstand te houden, is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Het is ook aan te raden om de plant voldoende ruimte te geven en de omgeving schoon te houden om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pinus mugo 'Gnom' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze. Deze conifeer heeft donkergroene naalden die in bundels bij elkaar staan. 'Gnom' wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als solitair in kleine tuinen. In het voorjaar verschijnen er kleine kegels op de plant die decoratief zijn. Deze plant is goed winterhard en heeft weinig onderhoud nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.