Pinus mugo 'Humpy'

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus mugo 'Humpy' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze en een bolvormige kroon. De naalden zijn donkergroen van kleur en staan dicht op elkaar. 'Humpy' bloeit in het voorjaar met kleine, onopvallende bruine kegels. Deze plant is winterhard en verdraagt goed droge omstandigheden. 'Humpy' is geschikt voor rotstuinen, borders en als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Pinus mugo 'Humpy' is groenblijvend. Deze plant behoudt het hele jaar door zijn groene naalden. Het is een uitstekende keuze voor tuinen waar het hele jaar door groen gewenst is.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winters. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de Pinus mugo 'Humpy' is makkelijk in onderhoud. Het is een winterharde en droogtetolerante plant die weinig verzorging nodig heeft. Snoeien is niet noodzakelijk, maar het kan helpen om de vorm te behouden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Het is aan te raden om minimaal 1,5 tot 2 meter ruimte tussen andere planten en objecten aan te houden. Zo kan de plant optimaal tot zijn recht komen in de tuin.

  De Pinus mugo 'Humpy' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die weinig zonlicht nodig heeft. In de schaduw zal hij minder snel verbranden en zijn groei behouden.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend vanwege het ontbreken van bloemen. De Pinus mugo 'Humpy' is een naaldboom met decoratieve vorm en groeiwijze die een aantrekkelijk accent kan vormen in de tuin, maar trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, de Pinus mugo 'Humpy' draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van beschutting en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast kunnen kleine zoogdieren zoals egels zich verschuilen in de dichte naalden van de plant. De plant zorgt daarmee voor een gevarieerde leefomgeving voor verschillende dieren.

  De Pinus mugo 'Humpy' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer twee weken.

  Ja, deze soort kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Nee, de naalden en zaden van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar worden aangeduid.

  Ja, naaldplanten zoals Pinus mugo hebben de eigenschap geluidsgolven te absorberen en dus geluid te dempen. Het dichte naaldachtige bladerdek zorgt voor een buffer tegen geluidsoverlast. Deze planten zijn daarom goed geschikt als natuurlijke geluidsdempers in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is niet strikt noodzakelijk, maar kan worden gedaan om de vorm en grootte te behouden. Het best kan er gesnoeid worden in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Het is belangrijk om dode of beschadigde takken te verwijderen om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat is. Vermijd dat de plant met zijn wortels in stilstaand water staat.

  De Pinus mugo 'Humpy' heeft een voorkeur voor goed doorlatende en voedzame potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een mix van turf, zand en compost is ideaal voor deze tuinplant.

  Pinus mugo 'Humpy' gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond. Zorg voor een bodem die humusrijk is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd te natte of te zware grondsoorten.

  De Pinus mugo 'Humpy' gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant is winterhard en kan goed tegen vorst. Het is belangrijk dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door bijvoorbeeld een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het gebruik van een speciale winterhoes of fleece de plant beschermen tegen extreme kou.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken in het voorjaar.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Het is voldoende om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Overbemesting kan leiden tot een verstoorde groei en gezondheidsproblemen bij de plant.

  Het is belangrijk om de plant te mulchen met organisch materiaal om vocht vast te houden en de grondtemperatuur te reguleren. Mulch helpt ook bij het onderdrukken van onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Pas op dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De plant houdt van een zure bodem en doet het goed in een pH van 5,0-6,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met speciale meststoffen. Zo blijft de plant gezond en kan hij optimaal groeien.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op eventuele plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Ten slotte kan het helpen om de plant op een zonnige plek te zetten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pinus mugo 'Humpy' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze en een bolvormige kroon. De naalden zijn donkergroen van kleur en staan dicht op elkaar. 'Humpy' bloeit in het voorjaar met kleine, onopvallende bruine kegels. Deze plant is winterhard en verdraagt goed droge omstandigheden. 'Humpy' is geschikt voor rotstuinen, borders en als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.