Pinus mugo 'Ophir'

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus mugo 'Ophir' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze en een bolvormige kroon. De naalden zijn donkergroen en staan dicht op elkaar. In het voorjaar verschijnen er kleine gele kegels aan de takken. Deze plant is goed winterhard en kan goed tegen droge en zanderige grond. Pinus mugo 'Ophir' is een mooie en compacte tuinplant die goed past in rotstuinen, borders en als solitair in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Pinus mugo 'Ophir' is groenblijvend. De naalden van deze plant blijven het hele jaar door groen, waardoor hij ook in de winter kleur in de tuin brengt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Met de juiste bescherming kan de plant zelfs nog lagere temperaturen overleven.

  Ja, de Pinus mugo 'Ophir' is makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke plant die goed tegen droogte kan en weinig last heeft van ziektes en plagen. Regelmatig snoeien is voldoende om de plant in goede conditie te houden.

  De Pinus mugo 'Ophir' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant voldoende ruimte heeft om uit te groeien en niet belemmerd wordt door andere planten of objecten. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantlocatie.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of lichte schaduw. In te veel schaduw kan de groei en ontwikkeling van de plant belemmerd worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor een optimale groei.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer de grond regelmatig om te bepalen wanneer water gegeven moet worden.

  Ja, de plant is vlinderlokkend vanwege de nectarrijke bloemen en trekt ook bijen aan vanwege de zoete geur en kleurrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Tuinplanten zoals de Pinus mugo 'Ophir' dragen bij aan de biodiversiteit, omdat ze verschillende diersoorten aantrekken en een divers ecosysteem vormen. De plant zorgt voor schuil- en nestplaatsen voor kleine dieren en insecten. Hierdoor kan de biodiversiteit in de tuin worden bevorderd.

  De bloei van deze plant vindt plaats in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  Ja, de Pinus mugo 'Ophir' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water tijdens droge periodes.

  De plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren van delen van de plant kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, naaldbomen kunnen geluid absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben. Planten met dichte naaldachtige bladeren zijn over het algemeen effectiever in het dempen van geluid in vergelijking met planten met brede bladeren. Het kan helpen om geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen.

 • Het snoeien van deze plant dient te gebeuren in het voorjaar, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei eventuele wildgroei weg. Het is belangrijk om niet te diep te snoeien om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  De Pinus mugo 'Ophir' heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit de wortels kan beschadigen. Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water kan weglopen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en liefst lichtzuur tot neutraal. Een humusrijke en goed doorluchte bodem is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Pinus mugo 'Ophir' gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Deze plant kan ook goed groeien op een plek met lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Het is raadzaam om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch of een beschermhoes te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint en vermijd schade door sneeuwophoping. Controleer regelmatig op schade en pas indien nodig de bescherming aan.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Snoei indien nodig dode takken in het voorjaar. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan bemesting in het voorjaar, met een langzaam werkende meststof. Het is belangrijk om te voorkomen dat de planten overbemest raken, omdat dit schade kan veroorzaken aan de wortels. Het is aan te raden om de specifieke behoeften van de plant te onderzoeken voordat er bemest wordt.

  Mulch is belangrijk voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Breng de mulch aan in een dikke laag rond de plant, maar vermijd contact met de stam om rotting te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze verkiezen een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde te verhogen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsgebrek en groeiproblemen bij de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kunt u gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten en nematoden. Daarnaast kunt u ook preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren en snoeien van de plant. Als er toch sprake is van een plaag, kunt u overwegen om natuurlijke oliën of zeepoplossingen te gebruiken om het ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Pinus mugo 'Ophir' is een dwergvorm van de bergden met een compacte groeiwijze en een bolvormige kroon. De naalden zijn donkergroen en staan dicht op elkaar. In het voorjaar verschijnen er kleine gele kegels aan de takken. Deze plant is goed winterhard en kan goed tegen droge en zanderige grond. Pinus mugo 'Ophir' is een mooie en compacte tuinplant die goed past in rotstuinen, borders en als solitair in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.