Pinus nigra subsp. nigra

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pinus nigra subsp. nigra, ook bekend als de zwarte den, is een dennenboom met een kegelvormige kroon en donkergroene naalden. Deze boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een schors die grijs tot zwart van kleur is. De zwarte den staat bekend om zijn duurzaamheid en groeit goed in verschillende bodemsoorten, van zandgrond tot kleigrond. De boom produceert kegelvormige vruchten die zaden bevatten en trekt verschillende diersoorten aan. De zwarte den wordt veel gebruikt in bosbouw en landschapsarchitectuur vanwege zijn robuuste karakter en schaduwrijke bladerdak.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door. Het is een winterharde tuinplant die zijn groene kleur behoudt, zelfs in de koudere maanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om te zorgen voor bescherming tegen strenge vorst. De plant kan goed gedijen in ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in verschillende grondsoorten. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen ondervindt.

  Pinus nigra subsp. nigra heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, dus het is het beste om hem in een ruime tuin of park te planten. De plant kan uiteindelijk een hoogte bereiken van 20-30 meter en een breedte van 10-15 meter, dus houd hier rekening mee bij het planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om de takken en wortels uit te spreiden en goed te kunnen groeien.

  Deze plant groeit het best in de volle zon en kan zich moeilijk ontwikkelen in de schaduw. Het is belangrijk om hem voldoende zonlicht te geven voor een optimale groei. In de schaduw kan de plant tekorten ervaren en minder goed gedijen.

  De Pinus nigra subsp. nigra heeft over het algemeen geen extra water nodig, aangezien hij goed bestand is tegen droge periodes. Het is voldoende om de plant af en toe water te geven tijdens langdurige droogte. Over het algemeen is het belangrijk om de grond tussen gietbeurten door te laten opdrogen.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. De bloemen produceren nectar en pollen die deze insecten aantrekken voor bestuiving. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast helpt het bij het bevorderen van bodemgezondheid en het verrijken van de biodiversiteit van de tuin. Het aanplanten van deze plant kan helpen om de ecologische balans te verbeteren en een divers ecosysteem te ondersteunen.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de naalden en kegels van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren vanwege mogelijke giftige stoffen. Het is beter om deze planten alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Pinus nigra subsp. nigra heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege het dichte naaldachtige bladerdak dat geluid absorbeert en verstrooit. Dit maakt de plant een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Voor het snoeien van deze plant is het belangrijk om de takken te verwijderen die beschadigd, dood of ziek zijn. Snoei indien nodig in het late voorjaar of vroege zomer, maar vermijd snoeien in de herfst of winter. Het is aan te raden om de vorm van de plant te behouden door regelmatig te snoeien.

  De Pinus nigra subsp. nigra heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels langdurig in natte grond staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Potgrond voor tuinplanten met een voorkeur voor goed doorlatende grond is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een pH-neutrale tot licht zure potgrond met voldoende voedingstoffen voor een gezonde groei. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond en het toedienen van meststoffen zal de plant helpen gedijen.

  Deze plant vereist een goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat hij zich goed kan ontwikkelen.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Ook kun je gevoelige takken bedekken met jute of een speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg voor regelmatige bewatering tijdens droge periodes en snoei dode of beschadigde takken indien nodig. Bemest de grond in het voorjaar voor optimale groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral tijdens het groeiseizoen. Gebruik een speciale meststof voor naaldbomen om de Pinus nigra subsp. nigra gezond en vitaal te houden. Overdaad aan mest kan schade veroorzaken, dus volg altijd de aanbevelingen op de verpakking.

  Mulch is zeer geschikt voor de tuinplant en zorgt voor isolatie en vochtbehoud in de grond. Het is belangrijk om de mulch laag niet direct tegen de stam aan te leggen om verstikking te voorkomen. Het is aan te raden om jaarlijks de mulch laag bij te werken voor optimale bescherming en voeding van de plant.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plant ligt tussen de 5,5 en 6,5 pH. Een te lage pH kan leiden tot voedingsstoffen tekorten, terwijl een te hoge pH de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op insecten, zoals de dennenkever. Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte. Verwijder aangetaste delen van de plant om verspreiding te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Pinus nigra subsp. nigra, ook bekend als de zwarte den, is een dennenboom met een kegelvormige kroon en donkergroene naalden. Deze boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een schors die grijs tot zwart van kleur is. De zwarte den staat bekend om zijn duurzaamheid en groeit goed in verschillende bodemsoorten, van zandgrond tot kleigrond. De boom produceert kegelvormige vruchten die zaden bevatten en trekt verschillende diersoorten aan. De zwarte den wordt veel gebruikt in bosbouw en landschapsarchitectuur vanwege zijn robuuste karakter en schaduwrijke bladerdak.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.