Pinus peuce

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus peuce, ook wel bekend als de Macedonische den, is een naaldboom met een kegelvormige kroon en donkergroene naalden. Deze boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een rechte stam met een grijze schors. De kegels van de Pinus peuce zijn klein en cilindrisch van vorm, en bevatten zaden die door vogels verspreid worden. Deze boomsoort is goed bestand tegen koude weersomstandigheden en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar.

  Pinus peuce is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het kan goed overleven in koude temperaturen en is geschikt voor tuinen met strenge winters. Het is belangrijk om in de winter de plant te beschermen tegen extreme kou.

  Pinus peuce is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een winterharde plant die goed gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Pinus peuce, ofwel de Macedonische den, heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij de ruimte heeft om uit te groeien tot zijn volle grootte. De ideale plantafstand hangt af van de gewenste grootte van de volwassen plant.

  Pinus peuce groeit over het algemeen goed in de schaduw. Het kan echter beter groeien in de volle zon. Als de plant in de schaduw wordt geplaatst, kan dit de groei en de gezondheid van de plant beïnvloeden.

  De Pinus peuce heeft niet veel water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven, vooral tijdens hete zomermaanden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is niet vlinder- of bijenlokkend. Het is vooral een decoratieve en winterharde naaldboom. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en het vermogen om te gedijen in koude klimaten.

  Deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door een thuis te bieden aan verschillende insecten en vogels. Het zorgt voor de vorming van een divers ecosysteem in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in de omgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt enkele weken.

  Tuinplanten zoals deze kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ook voor een goede afwatering in de grond.

  Nee, de naalden en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is raadzaam om deze plant niet op te nemen in je dieet.

  Ja, deze plant heeft naaldbladen die geluid kunnen absorberen. Het dichte bladerdek en de stam van de plant kunnen helpen om geluid te dempen. Het kan dus zorgen voor een geluidsdempend effect in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant dient nauwelijks tot niet te gebeuren, omdat deze van nature een compacte en symmetrische vorm heeft. Eventuele dode of beschadigde takken kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Pinus peuce moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelziekten te voorkomen.

  Potgrond voor Tuinplanten is geschikt voor een optimale groei en bloei. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en geef regelmatig water, vooral tijdens warme perioden. Let op de behoefte van de plant en voed deze indien nodig.

  De plant gedijt het beste op goed doorlatende bodems met een licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Een bodem rijk aan organisch materiaal wordt aanbevolen voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Pinus peuce gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en vermijd natte grond. Deze plant kan goed groeien in zowel een beschutte als open omgeving.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen en deze af te dekken met een laagje bladeren of stro. In strenge winters kan het ook nuttig zijn om de plant te beschermen met een speciale winterhoes of jute doek. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Snoei dode takken regelmatig voor een gezonde groei en verwijder onkruid rondom de plant. Geef de plant af en toe water tijdens droge periodes.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven, zoals compost of koemest. Bemest de planten niet te overvloedig, omdat dit schade kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig rond de wortels wordt verdeeld en niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem en vermindert onkruidgroei rondom de plant. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen, maar zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant komt. Gebruik organische materialen zoals boomschors of compost voor het beste resultaat.

  De Pinus peuce groeit het best in zure bodem met een pH-waarde tussen 4,0 en 6,0. Een lage zuurgraad zorgt voor optimale groei en gezonde ontwikkeling van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te stellen.

  De plant kan last hebben van plagen zoals dennenkevers en dennenrupsen. Om deze ongedierte te bestrijden, kan biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden worden ingezet. Het regelmatig controleren en verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Pinus peuce, ook wel bekend als de Macedonische den, is een naaldboom met een kegelvormige kroon en donkergroene naalden. Deze boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een rechte stam met een grijze schors. De kegels van de Pinus peuce zijn klein en cilindrisch van vorm, en bevatten zaden die door vogels verspreid worden. Deze boomsoort is goed bestand tegen koude weersomstandigheden en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.