Pinus pinea

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pinus pinea, ook wel bekend als de parasolden of pijnboom, is een groenblijvende boom die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een karakteristieke parasolvormige kroon. Het blad van de Pinus pinea bestaat uit lange naalden die in paren groeien. De boom produceert grote dennenappels die eetbare pijnboompitten bevatten. De Pinus pinea wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen vanwege zijn mooie vorm en decoratieve waarde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn groene bladeren. Dit zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin, ook tijdens de wintermaanden.

  Pinus pinea is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen extreme vorst. In de winter kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Als hij goed wordt verzorgd zal hij gezond en sterk groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water.

  De "Pinus pinea" heeft veel ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voor de takken om uit te groeien. Houd bij het planten van deze boom rekening met zijn uiteindelijke grootte en spreidingsgewoonte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon en zal minder goed groeien in de schaduw. Voor een optimale groei en ontwikkeling is het belangrijk om voldoende zonlicht te ontvangen. In de schaduw kan de plant minder goed gedijen en zal mogelijk langzamer groeien.

  De Pinus pinea heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verzadigen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren om te bepalen wanneer water nodig is.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn bijdrage aan de biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij habitat biedt voor verschillende soorten insecten, vogels en kleine dieren. De boom draagt bij aan het ecosysteem door voedsel en beschutting te bieden. Het zorgt voor een gezondere en gevarieerde omgeving voor verschillende dieren en planten.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei, en de bloeiperiode duurt ongeveer 2-3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De zaden van deze plant, die populair zijn als pijnboompitten, zijn eetbaar. De zaden worden gebruikt in verschillende gerechten en kunnen geroosterd worden voor een extra smaak. Let op dat de zaden enkel gegeten moeten worden na bewerking.

  Ja, de Pinus pinea heeft naaldblad en een dichte structuur, wat helpt bij het absorberen van geluiden. Daardoor kan deze plant geluidsdempend werken in de tuin.

 • Als het nodig is om te snoeien, kan dat het beste gedaan worden in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei takken die te lang of ongewenst zijn. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft tijdens het snoeien.

  De Pinus pinea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur zure grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant elk voorjaar te voorzien van nieuwe potgrond.

  De Pinus pinea gedijt het best in goed doorlatende, voedzame grond. Een lichtzure bodem met een pH tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen tot een volwassen exemplaar. Zorg ervoor dat de plant beschermd staat tegen harde wind.

  . Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst en harde wind. Dit kan bijvoorbeeld door de plant in te pakken met jute of vliesdoek en de wortels te mulchen met bladeren of stro. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt om de winterperiode goed door te komen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het best in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende water tijdens droge periodes en snoei dood hout regelmatig weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Plaats de plant op een zonnige plek voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig, omdat ze goed gedijen in arme grond. Gebruik in het voorjaar wat organische mest en vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Het is ook belangrijk om de juiste pH-waarde van de grond te behouden voor een gezonde groei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit bevordert de groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant gedijt, moet lichtzuur tot neutraal zijn, met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en zo nodig te corrigeren met organische materialen zoals compost of turf. Het behouden van de juiste zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van de plant.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij deze plant, kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals roofinsecten. Ook regelmatig controleren op aanwezigheid van ongedierte en preventieve maatregelen nemen zoals het verwijderen van aangetaste bladeren kunnen helpen bij het voorkomen van plagen. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een gezonde groei, zodat deze beter bestand is tegen eventuele plagen.

 • Omschrijving

  De Pinus pinea, ook wel bekend als de parasolden of pijnboom, is een groenblijvende boom die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een karakteristieke parasolvormige kroon. Het blad van de Pinus pinea bestaat uit lange naalden die in paren groeien. De boom produceert grote dennenappels die eetbare pijnboompitten bevatten. De Pinus pinea wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen vanwege zijn mooie vorm en decoratieve waarde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.