Pinus sylvestris 'Fastigiata'

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pinus sylvestris 'Fastigiata' is een compacte cultivar van de gewone den met een zuilvormige groeiwijze. De naalden zijn blauwgroen van kleur en staan in bundels van twee. Deze conifeer kan tot ongeveer 8 meter hoog worden en groeit langzaam. De 'Fastigiata' is ideaal voor kleinere tuinen of voor gebruik als accentplant in een border. Deze variëteit is winterhard en gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, 'Pinus sylvestris 'Fastigiata' is groenblijvend. De plant behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Dit maakt het een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is goed bestand tegen koude en vorst en kan prima overleven in ons klimaat. Het is een ideale plant voor in de tuin, zelfs in koudere streken.

  De Pinus sylvestris 'Fastigiata' is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in diverse bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien tot een hoogte van ongeveer 10 meter en een breedte van ongeveer 3 meter. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden van andere planten en structuren om de groei niet te belemmeren. Zorg voor een ruime plantplaats in de volle zon.

  Nee, Pinus sylvestris 'Fastigiata' groeit het beste in de volle zon. Het heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Plaats de plant op een zonnige plek voor een optimale groei.

  De Pinus sylvestris 'Fastigiata' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen om wortelrot te voorkomen.

  Pinus sylvestris 'Fastigiata' trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, deze plant is bijdragen aan biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. Ook kan de plant bijdragen aan de diversiteit van de vegetatie in een tuin, waardoor verschillende soorten dieren worden aangetrokken. Het is belangrijk om een diverse beplanting te hebben voor een gezonde en evenwichtige tuin.

  De Pinus sylvestris 'Fastigiata' bloeit in de maanden april en mei met mannelijke en vrouwelijke kegels. De bloeiperiode duurt meestal zo'n 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  De Pinus sylvestris 'Fastigiata' is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de Pinus sylvestris 'Fastigiata' heeft de eigenschap om geluid te dempen. Dit komt door de dichte takken en naalden die geluidsgolven absorberen. Deze eigenschap maakt de plant ideaal voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het late voorjaar of vroege zomer. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Let op dat de plant niet te ver teruggesnoeid wordt om gezonde groei te stimuleren.

  De Tuinplanten moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef geen water bij regenachtig weer om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is voor deze soort. Gebruik een potgrond die geschikt is voor naaldbomen. Voeg eventueel wat extra organisch materiaal toe om de grond licht zuur te houden.

  De Tuinplanten vereisen een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde van 5,5 tot 6,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze plant kan goed groeien in zowel zandige als rotsachtige bodems.

  Het is belangrijk om in de winter de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan door mulch rond de plant te leggen en een beschermende doek of jute over de plant te plaatsen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig in het voorjaar. Bemest de plant in het voorjaar met een algemene meststof voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om ze te bemesten met een speciale meststof voor naaldbomen, zoals een langzaam vrijkomende meststof met een hoog stikstofgehalte. Meststoffen kunnen het beste worden toegediend in het voorjaar of de vroege zomer om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Overbemesting moet worden vermeden, aangezien dit schade kan veroorzaken aan de wortels en de plant kan verzwakken.

  Mulchen is aan te raden bij deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het gebruik van organische mulch zoals houtsnippers zal de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen toevoegen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 4.5 en 6.5. Een zure bodem helpt bij het opnemen van voedingsstoffen en bevordert de gezonde groei van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig te corrigeren met bijvoorbeeld meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daarnaast is het handig om regelmatig de plant te inspecteren op eventuele plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Verder kan het gebruik van insecticiden en fungiciden overwogen worden, maar dit moet met mate gebeuren om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Pinus sylvestris 'Fastigiata' is een compacte cultivar van de gewone den met een zuilvormige groeiwijze. De naalden zijn blauwgroen van kleur en staan in bundels van twee. Deze conifeer kan tot ongeveer 8 meter hoog worden en groeit langzaam. De 'Fastigiata' is ideaal voor kleinere tuinen of voor gebruik als accentplant in een border. Deze variëteit is winterhard en gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.