Podocarpus lawrencei

Podocarpus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Podocarpus lawrencei, ook wel bekend als de Berglandse Podocarpus, is een langzaam groeiende conifeer die behoort tot de familie Podocarpaceae. Deze plant is inheems in Nieuw-Zeeland en gedijt goed in gematigde klimaten. De donkergroene naaldachtige bladeren van de Podocarpus lawrencei vormen een compacte kegelvormige kroon. Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en een plekje in de volle zon of halfschaduw. De Podocarpus lawrencei kan worden gebruikt als solitaire plant in de tuin of als haagplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden wanneer veel andere planten hun bladeren verliezen. Het is een populaire keuze onder tuinliefhebbers vanwege zijn constante groenheid.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij strenge vorst. Deze plant is geschikt voor de Nederlandse tuin.

  Podocarpus lawrencei vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in verschillende omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de groei te bevorderen. Over het algemeen is deze plant gemakkelijk in onderhoud en een mooie toevoeging aan de tuin.

  Podocarpus lawrencei heeft veel ruimte nodig omdat het een grote plant kan worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij vrij kan groeien.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Een plek met indirect zonlicht zal hem helpen gezond te blijven en goed te gedijen. Bescherm hem tegen te veel direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Podocarpus lawrencei hebben gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingscondities. Het is belangrijk om de grond tussen waterbeurten licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar die het produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om bestuivers aan te trekken.

  Ja, Podocarpus lawrencei is goed voor biodiversiteit omdat het een schuilplaats en voedsel biedt voor verschillende insecten en vogels. Ook helpt het bij het bevorderen van de bodemkwaliteit en het behouden van de natuurlijke balans in de tuin.

  De plant bloeit van mei tot juni en de bloei kan tot wel 4 weken duren.

  Ja, de podocarpus lawrencei kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant die goed gedijt in zonnige locaties. Zorg wel voor voldoende water in droge periodes.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant aan te raken of te consumeren, aangezien het giftig kan zijn. Het is een decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek en structuur. Dit kan bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin of op het terras. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar een geluidsdempende plant.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt bij voorkeur in het late voorjaar of vroege zomer. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de groei te stimuleren. Snoei ook regelmatig om de vorm van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door met je vinger in de aarde te voelen.

  Podocarpus lawrencei groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Vermijd te vochtige grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Podocarpus lawrencei gedijt het best in een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Een humusrijke grond is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met lichte schaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om Podocarpus lawrencei te beschermen tegen de koude wintermaanden, is het aan te raden om de plant te beschermen met een dikke laag mulch rond de wortels. Het is ook mogelijk om de plant af te dekken met een speciale winterhoes of doek om vorstschade te voorkomen. Plaats de plant op een beschutte plek uit de wind om de kans op schade door kou te verkleinen.

  Podocarpus lawrencei heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In de winterperiode kan de plant wat extra bescherming gebruiken tegen vorst.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof te gebruiken. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een goede groei en bloei. Overbemesting moet echter vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het kan ook zorgen voor een geleidelijke toevoer van voedingsstoffen aan de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd.

  De Tuinplanten prefereren een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kunnen insecticiden op basis van neemolie worden gebruikt. Regelmatige controle en eventueel handmatig verwijderen van het ongedierte kan ook helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Podocarpus lawrencei, ook wel bekend als de Berglandse Podocarpus, is een langzaam groeiende conifeer die behoort tot de familie Podocarpaceae. Deze plant is inheems in Nieuw-Zeeland en gedijt goed in gematigde klimaten. De donkergroene naaldachtige bladeren van de Podocarpus lawrencei vormen een compacte kegelvormige kroon. Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en een plekje in de volle zon of halfschaduw. De Podocarpus lawrencei kan worden gebruikt als solitaire plant in de tuin of als haagplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.