Sequoiadendron giganteum

Overig coniferen per stuk

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sequoiadendron giganteum, oftewel de mammoetboom, is een reusachtige naaldboom met een indrukwekkende hoogte van wel 80 tot 100 meter. Het heeft een zeer dikke stam en een brede kroon met dichte takken vol met naalden. De schors van de boom is roodbruin en geribbeld en zijn kegels zijn klein en rond. Deze boomsoort komt oorspronkelijk voor in de Sierra Nevada in Californië en wordt beschouwd als een van de grootste en oudste levende organismen ter wereld. De mammoetboom staat ook bekend om zijn lange levensduur, met sommige exemplaren die meer dan 3000 jaar oud zijn.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Sequoiadendron giganteum is een groenblijvende plant. Het behoudt zijn groene bladeren het hele jaar door. Hierdoor zorgt het voor een continue groene uitstraling in de tuin.

  Sequoiadendron giganteum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant behoort tot de categorie van tuinplanten die goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Sequoiadendron giganteum heeft weinig onderhoud nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een goede groei.

  De Sequoiadendron giganteum heeft veel ruimte nodig om te groeien vanwege zijn enorme omvang. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en de takken om zich uit te strekken. Plant de boom op een plek waar hij voldoende zonlicht en luchtcirculatie krijgt.

  Sequoiadendron giganteum groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en kan de plant minder goed ontwikkelen. Het is daarom aanbevolen om Sequoiadendron giganteum in de volle zon te planten voor optimale groei.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine lichtgroene kegels die in de lente en zomer verschijnen en nectar produceren. De bloemen trekken vlinders en bijen aan met hun zoete geur en heldere kleuren, waardoor ze belangrijk zijn voor de bestuiving van andere planten in de tuin.

  Sequoiadendron giganteum is goed voor de biodiversiteit omdat het een belangrijke habitat biedt voor diverse dieren, zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren. De plant draagt ook bij aan de reductie van CO2 in de atmosfeer en het behoud van natuurlijke ecosystemen. Het toevoegen van Sequoiadendron giganteum aan tuinen kan dus een positieve invloed hebben op het lokale ecosysteem en de biodiversiteit bevorderen.

  Sequoiadendron giganteum bloeit van maart tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Ook kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen felle middagzon in extreem warme klimaten.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het betreft een sierboom die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn imposante omvang en winterhardheid. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de Sequoiadendron giganteum staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en de dikke schors. Dit maakt hem een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is over het algemeen niet nodig, omdat hij van nature een symmetrische groeiwijze heeft. Mocht er toch snoeiwerk nodig zijn, dan kan dit het beste in de winter worden gedaan. Verwijder gebroken takken en dode twijgen voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te letten op verkleuring van de bladeren, dit kan duiden op te veel of te weinig water.

  Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een speciale grondmix voor tuinplanten.

  De Tuinplant Sequoiadendron giganteum gedijt het beste in goed doorlatende bodems met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem humusrijk is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Vermijd natte of te compacte grond, omdat dit de wortels kan verstikken en leiden tot problemen zoals wortelrot.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast is het ook aan te raden om de takken te beschermen tegen zware sneeuwval door ze voorzichtig af te schudden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond. Regelmatig bemesten in het voorjaar en snoeien is zelden nodig. Water geven is vooral belangrijk tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Sequoiadendron giganteum hebben baat bij bemesting in het voorjaar. Gebruik hiervoor een langzaam werkende meststof die speciaal is samengesteld voor coniferen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus houd je aan de aanbevolen dosering.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals boomschors of bladeren. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam ligt.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale zuurgraad. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze tuinplanten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen insecticiden worden gebruikt die specifiek zijn ontwikkeld voor tuinplanten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte en indien nodig deze handmatig te verwijderen. Het is ook nuttig om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en te bemesten.

 • Omschrijving

  De Sequoiadendron giganteum, oftewel de mammoetboom, is een reusachtige naaldboom met een indrukwekkende hoogte van wel 80 tot 100 meter. Het heeft een zeer dikke stam en een brede kroon met dichte takken vol met naalden. De schors van de boom is roodbruin en geribbeld en zijn kegels zijn klein en rond. Deze boomsoort komt oorspronkelijk voor in de Sierra Nevada in Californië en wordt beschouwd als een van de grootste en oudste levende organismen ter wereld. De mammoetboom staat ook bekend om zijn lange levensduur, met sommige exemplaren die meer dan 3000 jaar oud zijn.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.