Taxus baccata 'Fastigiata Aurea'

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is een opgaande conifeer met glanzende, goudgele naalden die in de lente helderder van kleur worden. Deze plant bereikt een hoogte van ongeveer 6 meter en heeft een smalle, zuilvormige groeiwijze. Het is een wintergroene plant die goed gedijt in zowel zon als schaduw en een goed gedraineerde grond vereist. De 'Fastigiata Aurea' is geschikt voor zowel solitaire aanplant als in groepsbeplanting en wordt vaak gebruikt als haagplant. Let op dat de bessen van deze plant giftig zijn bij consumptie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem te beschermen tegen strenge vorst en koude wind. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie of vliesdoek.

  Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. Regelmatig snoeien is wel belangrijk voor een mooie vorm en gezonde groei.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' heeft ruimte nodig voor zijn opgaande groei en kan uiteindelijk tot 5 meter hoog worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Plant de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' op een afstand van minimaal 1,5 meter van andere planten of structuren.

  Ja, de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed in halfschaduw op een vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant niet te veel bloot te stellen aan felle zon, omdat dit de bladeren kan beschadigen.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' heeft gemiddeld weinig water nodig en moet alleen bij droge periodes 1-2 keer per week water krijgen. Het is belangrijk dat de grond tussen de watergeefbeurten in opdroogt om wortelrot te voorkomen. Geef indien nodig water aan de plant door de grond vochtig te houden.

  Nee, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend, omdat het geen bloemen produceert. Het is een sierconifeer en trekt daarom weinig insecten aan.

  Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is niet ideaal voor biodiversiteit, omdat het een sterke en dichte plant is die weinig ruimte laat voor andere planten om te groeien. Echter kan de plant wel een schuilplaats bieden voor verschillende dieren. Het is daarom raadzaam om de plant te combineren met andere soorten om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' bloeit in de maanden april en mei met kleine onopvallende bloemen. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven bij warm weer. De plant kan goed gedijen in een zonnige omgeving.

  Nee, de bessen en naalden van de Taxus plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen of dieren. Het consumeren van delen van de plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree en in sommige gevallen zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om de plant niet te eten en uit de buurt te houden van kinderen en huisdieren.

  Ja, Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege de dikke en dichte naalden en het hout van de plant. Deze eigenschap maakt het een goede keuze voor het creëren van een geluidsbarrière in de tuin.

 • Deze plant moet één keer per jaar worden gesnoeid om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar zodra het gevaar voor vorst voorbij is. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, maar voorkom wateroverlast. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en zorg ervoor dat de grond goed kan afwateren. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late namiddag.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix van universele potgrond met grof zand voor een optimale afwatering. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen voor een gezonde groei van de plant.

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en lichtzure bodem. Deze plant groeit niet goed in te natte of te droge grond en heeft een voorkeur voor voedzame bodem met voldoende organisch materiaal. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  De standplaats voor deze plant is het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant gedijt goed in verschillende grondsoorten zoals klei, zand en leem.

  In de winter heeft deze plant extra bescherming nodig tegen kou, vooral als het een strenge winter is. Een mulchlaag van bladeren of stro kan helpen om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook raadzaam om de plant af te dekken met een doek of vlies om vorstschade te voorkomen.

  De plant vraagt weinig onderhoud en hoeft slechts af en toe gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Tuinplanten zoals deze hebben gemiddeld genomen weinig bemesting nodig. Mocht je toch willen bemesten, dan kan je het beste in het voorjaar organische mest of kunstmest met langzame afgifte gebruiken. Gebruik nooit te veel mest om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen rondom deze plant met organische materialen zoals compost of boomschors kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de pH-waarde van de bodem op peil te houden.

  Om ongedierte te bestrijden kun je het beste regelmatig controleren op bladluizen, spint en taxuskevers. Snoei eventueel aangetaste delen van de plant weg en gebruik zo nodig biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmels te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is een opgaande conifeer met glanzende, goudgele naalden die in de lente helderder van kleur worden. Deze plant bereikt een hoogte van ongeveer 6 meter en heeft een smalle, zuilvormige groeiwijze. Het is een wintergroene plant die goed gedijt in zowel zon als schaduw en een goed gedraineerde grond vereist. De 'Fastigiata Aurea' is geschikt voor zowel solitaire aanplant als in groepsbeplanting en wordt vaak gebruikt als haagplant. Let op dat de bessen van deze plant giftig zijn bij consumptie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.