Taxus baccata 'Goud Elsje'

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Taxus baccata 'Goud Elsje' is een cultivar van de gewone Taxus baccata met opvallend goudgeel blad. De naalden zijn langwerpig en puntig en behouden hun kleur gedurende het hele jaar. Deze langzaamgroeiende conifeer wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of als haagplant. De 'Goud Elsje' gedijt goed in zowel zon als schaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De plant is giftig voor mensen en dieren en kan het best met handschoenen worden aangeraakt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Taxus baccata 'Goud Elsje' is groenblijvend.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen.

  Taxus baccata 'Goud Elsje' is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Deze plant heeft niet veel water nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Het is een sterke tuinplant die weinig problemen zal geven.

  Om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen heeft de Taxus baccata 'Goud Elsje' voldoende ruimte nodig. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter voor gezonde groei. Zo kan de plant zich goed vertakken en voldoende zonlicht en voedingsstoffen opnemen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een robuuste en winterharde plant die goed gedijt onder bomen en in schaduwrijke borders. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor een optimale groei.

  De Taxus baccata 'Goud Elsje' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij staat. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet uitdroogt. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden.

  Deze plant staat erom bekend dat hij niet aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Het is daarom geen plant die veel bezoek van deze insecten zal krijgen. Als je een tuinplant zoekt die vlinders en bijen aantrekt, kun je beter kiezen voor andere bloeiende planten.

  Ja, de Taxus baccata 'Goud Elsje' is goed voor biodiversiteit. Het biedt beschutting en voeding voor vogels en insecten, waardoor het bijdraagt aan de diversiteit van dieren in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een gezonde leefomgeving en draagt het bij aan het ecosysteem.

  De plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de bladeren, zaden en schors van Taxus baccata zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren van deze delen van de plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Het is belangrijk om deze plant goed te herkennen en contact met dieren en kinderen te vermijden.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluiden te dempen door middel van de dichte structuur van de takken en bladeren. Het kan dus zeker helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of buitenruimte. Het is een goede keuze voor wie op zoek is naar een geluidsdempende plant.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om deze jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar of najaar gebeuren, zodat de plant genoeg tijd heeft om te herstellen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en geef de plant voldoende ruimte om te groeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Een humusrijke bodem is bevorderlijk voor de groei van deze plant.

  De Taxus baccata 'Goud Elsje' gedijt het beste op een standplaats met volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Deze plant is goed geschikt voor zowel borders als in potten op het terras.

  Om de plant te beschermen in de winterperiode is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Dit helpt de wortels te isoleren en te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een beschermhoes of folie over de plant worden geplaatst voor extra bescherming tegen extreme kou.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om de plant jaarlijks te bemesten in het voorjaar. Snoei de plant in de zomer om de vorm en groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven. Gebruik bij voorkeur een langzaam werkende meststof speciaal voor hagen en coniferen. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te kunnen groeien.

  Mulchen rond de wortels van deze plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  Deze planten gedijen het beste in een bodem met een gematigde zuurgraad. Een pH-waarde tussen 6.5 en 7.5 is ideaal voor de groei en ontwikkeling van deze plantensoort. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor deze plant kunnen verschillende soorten ongedierte voorkomen, zoals bladluizen, spintmijten en taxuskevers. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte en indien nodig te bestrijden met geschikte biologische of chemische middelen. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte in te schakelen, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen.

 • Omschrijving

  De Taxus baccata 'Goud Elsje' is een cultivar van de gewone Taxus baccata met opvallend goudgeel blad. De naalden zijn langwerpig en puntig en behouden hun kleur gedurende het hele jaar. Deze langzaamgroeiende conifeer wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin of als haagplant. De 'Goud Elsje' gedijt goed in zowel zon als schaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De plant is giftig voor mensen en dieren en kan het best met handschoenen worden aangeraakt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.