Thuja occidentalis

Thuja occidentalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Thuja occidentalis, også kendt som den vestlige livsgran, er en konifer med en smal pyramideform og tætte, skællende blade. Bladene er lysegrønne og giver planten et fyldigt udseende. Det er en vinterhårdfør plante, der trives godt både i solen og i halvskyggen. Thuja occidentalis bruges ofte som hækplante på grund af dens tætte vækst og attraktive udseende. Planten kan også plantes solitært i haven som en dekorativ øjenfang.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn og beholder sine grønne blade året rundt. Dette gør den til et smukt tilføjelse til haven, især i vintermånederne, når andre planter mister deres blade.

  Planten er meget vinterhård og kan tåle temperaturer ned til -20 grader Celsius. Det er en stærk og robust plante, der er godt beskyttet mod kolde vejrforhold. Det egner sig godt til haven som en frostresistent haveplante.

  Ja, denne plante er generelt nem at passe og kræver ikke meget pleje. Regelmæssig beskæring fremmer plantens sundhed og form. Det er vigtigt at lade jorden tørre godt ud mellem vandingerne.

  Planten har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig til en voksen plante. Sørg for tilstrækkelig afstand til andre planter og genstande for at undgå kvælning. Giv planten plads til at nå sin naturlige form og størrelse.

  Ja, Thuja occidentalis trives godt i skyggen. Det er en hårdfør og langsomt voksende plante, der trives godt i halvskygge til skyggefulde miljøer. Sørg for, at jorden er godt drænet for optimal vækst.

  Thuja occidentalis har brug for vand cirka en gang om ugen, undtagen i tørre perioder, hvor det kan være nødvendigt at give vand hyppigere. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men undgå at gennembløde den. Det anbefales at kontrollere jordfugtigheden regelmæssigt, inden du giver vand.

  Ja, Thuja occidentalis har ubemærkede blomster, der tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren, de producerer. Dette gør planten attraktiv for bestøvere i haven.

  Thuja occidentalis bidrager ikke væsentligt til biodiversiteten i haven. Det er primært en dekorativ plante og tilbyder lidt mad eller ly for dyr. Det er bedre at vælge indfødte plantearter, der bidrager mere til biodiversiteten.

  Thuja occidentalis blomstrer i april og maj måned, og blomstringen varer cirka to uger.

  Thuja occidentalis trives godt i fuld sol og vokser bedst på et solrigt sted. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for en sund vækst og udvikling. Det er derfor ikke noget problem at placere denne plante i fuld sol.

  Nej, denne plante er ikke spiselig. Det kan føre til kvalme og andre sundhedsproblemer, hvis den indtages. Den bruges primært som dekorativ haveplante.

  Ja, Thuja occidentalis har evnen til at dæmpe lyd. Hæk coniferer som denne plante kan hjælpe med at absorbere og reducere lyd. Plantning af Thuja occidentalis omkring f.eks. en terrasse kan skabe en lydabsorberende barriere.

 • Thuja occidentalis bør beskæres bedst om foråret for at bevare plantens form og størrelse. Beskær døde eller beskadigede grene tilbage til levende grønne blade. Brug skarpe værktøjer for at undgå skade på grenene.

  Thuja occidentalis har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Giv planten vand ved rødderne og undgå at bladene bliver våde. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig.

  Thuja occidentalis trives bedst i godt drænet pottemuld, der er rig på organisk materiale. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, da rødderne ellers kan begynde at rådne. Det er også vigtigt at gøde planten regelmæssigt for at fremme en sund vækst.

  Planten trives bedst i fugtig og godt drænet jord. En jord rig på humus med en neutral pH-værdi er ideel for en sund vækst. Undgå for tunge eller for tørre jordarter for en optimal udvikling af planten.

  Thuja occidentalis trives bedst på en solrig til halvskygget placering i frugtbar, veldrænet jord. Undgå for våd jord for at forhindre rodrot. Planten tåler godt luftforurening og er derfor velegnet til byhaver.

  Beskyt mig mod ekstrem kulde og hård vind om vinteren ved at pakke mig ind i jute eller fiberdug. Sørg for at give mig tilstrækkeligt med vand inden frosten sætter ind, og hold jorden godt fugtig. Fjern eventuel sne fra mine grene for at undgå brud.

  Thuja occidentalis kræver lidt vedligeholdelse og er meget vinterhård. Lejlighedsvis beskæring for at bevare formen og regelmæssig vanding er tilstrækkeligt for en sund vækst. Sørg for god dræning og giv ekstra vand i tørre perioder.

  Thuja occidentalis har brug for regelmæssig gødning i vækstsæsonen for en sund vækst og udvikling. Brug en afbalanceret gødning specielt til havplanter for at give planten tilstrækkelige næringsstoffer. Pas på med overgødning, da det kan forårsage skade på planten.

  Mulch hjælper med at holde jorden fugtig og reducere ukrudtvækst. Det kan bestå af organisk materiale som kompost, barkflis eller træflis. Påfør et lag mulch omkring planten, men lad være med at dække stammen helt for at undgå kvælning.

  Thuja occidentalis trives bedst i en jord med en let sur til neutral pH. Det er vigtigt, at jordens surhedsgrad ligger mellem 5,5 og 7 for optimal vækst. For sure eller for alkaliske jorde kan påvirke plantens sundhed og vækst negativt.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante kan du bruge biologiske bekæmpelsesmidler. En mulig løsning er at bruge nematoder, rovmider eller marihøner. Derudover er det vigtigt at inspicere planten regelmæssigt og fjerne angrebne dele.

 • Beskrivelse

  Thuja occidentalis, også kendt som den vestlige livsgran, er en konifer med en smal pyramideform og tætte, skællende blade. Bladene er lysegrønne og giver planten et fyldigt udseende. Det er en vinterhårdfør plante, der trives godt både i solen og i halvskyggen. Thuja occidentalis bruges ofte som hækplante på grund af dens tætte vækst og attraktive udseende. Planten kan også plantes solitært i haven som en dekorativ øjenfang.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.