Thuja occidentalis 'Sunkist'

Thuja occidentalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Thuja occidentalis 'Sunkist' is een compacte en langzaam groeiende cultivar van de Amerikaanse levensboom met een heldere gele kleur die het hele jaar door behouden blijft. Deze plant heeft een kegelvormige groeiwijze en bereikt uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2 meter. De naalden zijn zacht en geven de plant een sierlijke uitstraling. 'Sunkist' gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige bodem nodig. Deze cultivar is ideaal voor gebruik als solitaire struik, haagplant of in rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Thuja occidentalis 'Sunkist' is een groenblijvende tuinplant. Het behoudt zijn kleur gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. In de winter heeft hij bescherming nodig tegen strenge vorst. Als de temperatuur onder -20 graden Celsius zakt, kan de plant beschadigd raken.

  De Tuja occidentalis 'Sunkist' is over het algemeen vrij eenvoudig in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Zorg er wel voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei.

  Thuja occidentalis 'Sunkist' heeft ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden, dus zorg voor voldoende plantafstand. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant en geef hem voldoende ruimte om te groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om te voorkomen dat ze elkaar gaan belemmeren in hun groei.

  Thuja occidentalis 'Sunkist' groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. Ze hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. In te diepe schaduw zullen ze minder goed groeien en mogelijk minder kleurrijk zijn.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het kan een prachtige toevoeging zijn aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden en de plant regelmatig te onderhouden voor een gezonde groei.

  Thuja occidentalis 'Sunkist' is niet specifiek bekend om zijn bijdrage aan biodiversiteit. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant en biedt niet veel voedsel of schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Er zijn andere planten die meer bijdragen aan de biodiversiteit in een tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Thuja occidentalis 'Sunkist' kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Zoals de meeste coniferen heeft deze plant veel zonlicht nodig om goed te groeien en zijn gele kleur te behouden. Het is daarom belangrijk om de plant op een plek te planten waar hij voldoende zonlicht kan krijgen.

  Nee, de bladeren van Thuja occidentalis 'Sunkist' zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van de plant te consumeren, omdat ze giftige stoffen kunnen bevatten. Het is het beste om de plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, Thuja occidentalis 'Sunkist' heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen en dus enigszins geluidsdempend kan zijn. Echter, het effect zal niet zo sterk zijn als bij planten met bredere bladeren of een dichtere groei. Over het algemeen hebben coniferen zoals deze plant een beperkte geluidsdempende eigenschap.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gebeuren in het voorjaar of najaar. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken om de groei te bevorderen. Snoei met een scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig wordt. Het is aan te raden om de potgrond jaarlijks te vervangen of te verrijken met compost.

  De bodemkwaliteit waar deze plantensoort gedijt, moet goed doorlatend en vochtig zijn. Een bodem met een neutrale tot zure pH is ideaal. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om Thuja occidentalis 'Sunkist' in de winter te beschermen tegen koude wind en vorst. Dit kan worden gedaan door de plant in te pakken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed vochtig blijft om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef de plant een goed doorlatende grond en voldoende zonlicht voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een meststof die speciaal is samengesteld voor coniferen. Een algemene regel is om in het voorjaar en de zomer regelmatig te voeden. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruidgroei rondom deze tuinplant. Het is aan te raden om organische mulch zoals boomschors of houtsnippers te gebruiken. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-7,5 cm dik rondom de plant, maar houd een ruimte vrij rondom de stam om verstikking te voorkomen.

  De Tuinplanten hebben een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf of kalk. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de planten in de tuin.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten is door regelmatig de planten te inspecteren op tekenen van plagen zoals bladluis, spint of kevers. Indien nodig kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten worden ingezet om de ongedierte onder controle te houden. Het is ook belangrijk om de planten gezond te houden door ze voldoende water en voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Thuja occidentalis 'Sunkist' is een compacte en langzaam groeiende cultivar van de Amerikaanse levensboom met een heldere gele kleur die het hele jaar door behouden blijft. Deze plant heeft een kegelvormige groeiwijze en bereikt uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2 meter. De naalden zijn zacht en geven de plant een sierlijke uitstraling. 'Sunkist' gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige bodem nodig. Deze cultivar is ideaal voor gebruik als solitaire struik, haagplant of in rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.