Platycladus orientalis

Platycladus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Platycladus orientalis, ook wel bekend als Oosterse cipres, is een groenblijvende conifeer die kan groeien tot een hoogte van 20 tot 40 meter. De plant heeft een piramidevormige groeiwijze met schilferige, donkergroene bladeren die in platte takken groeien. In het voorjaar produceert de Platycladus orientalis kleine, kegelvormige vruchten die op de takken verschijnen. Deze plant wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en snelle groei. De Platycladus orientalis gedijt goed in zonnige locaties met goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die het hele jaar door een groen uiterlijk willen behouden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij lagere temperaturen. Deze Tuinplanten kunnen goed tegen vorst en kunnen dus in de winter buiten blijven.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien zal de plant gezond houden.

  De Platycladus orientalis heeft veel ruimte nodig, het is een grote conifeer die goed gedijt in een open ruimte. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten en structuren om de groei van de plant niet te belemmeren. Houd rekening met een minimale afstand van 2-3 meter tussen verschillende exemplaren voor optimale groeiomstandigheden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een ideale keuze voor tuinen met weinig zonlicht. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voor het geven van water.

  Ja, de plant Platycladus orientalis is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar en bloemen. Dit maakt het een ideale plant voor het aantrekken van deze nuttige bestuivers in de tuin.

  De plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en schuilplaats biedt. Daarnaast zorgen de bessen voor voedsel voor vogels. De plant draagt dus bij aan een gezonde en gevarieerde tuinbiotoop.

  Deze plant bloeit vanaf maart tot mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in een zonnige omgeving. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Platycladus orientalis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve plant in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en groeiwijze. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft naaldachtige bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor het enigszins geluidsdempend kan werken. Het kan echter niet als een zeer effectieve geluidsisolator worden beschouwd. Het is vooral bekend om zijn sierlijke uitstraling en schaduwgevend vermogen.

 • De plant dient in het voorjaar gesnoeid te worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en zorg voor een open structuur. Snoei niet te diep in het oude hout om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Platycladus orientalis gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur een mengsel dat speciaal is samengesteld voor tuinplanten.

  De Tuinplanten heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond en groeit het beste in een bodem met een pH-waarde van neutraal tot licht alkalisch. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in verschillende bodemkwaliteiten, van zandgrond tot kleigrond.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en niet te dicht op andere planten staat. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst met bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de basis. Het is ook belangrijk om de plant tijdens droge wintermaanden voldoende water te geven om uitdroging te voorkomen. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant te beschermen met een speciale winterhoes.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig snoeien zorgt voor een compacte vorm en gezonde groei. Verwijder eventueel dode takken en bladeren voor een optimale uitstraling.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om elk voorjaar te bemesten met een langzaam werkende meststof die speciaal is samengesteld voor coniferen. Gebruik een meststof met een hoog stikstofgehalte om de groei te stimuleren, maar vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen bij deze tuinplant. Een laag organisch materiaal zoals bladeren, stro of schors kan worden gebruikt als mulch. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht tegen de stam van de plant wordt gelegd om rotting te voorkomen.

  De plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde, tussen 6,0 en 7,5. Een te zure of te alkalische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen.

  Voor de ongediertebestrijding bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stam te controleren op eventuele plagen zoals spint, wolluis of bladluizen. Het is aan te raden om preventief te werken door de plant regelmatig te besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing. Indien nodig kunnen er ook natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om de plaag te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Platycladus orientalis, ook wel bekend als Oosterse cipres, is een groenblijvende conifeer die kan groeien tot een hoogte van 20 tot 40 meter. De plant heeft een piramidevormige groeiwijze met schilferige, donkergroene bladeren die in platte takken groeien. In het voorjaar produceert de Platycladus orientalis kleine, kegelvormige vruchten die op de takken verschijnen. Deze plant wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en snelle groei. De Platycladus orientalis gedijt goed in zonnige locaties met goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.