Rosa spinosissima

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa spinosissima, ook bekend als de heggeroos, is een struikachtige rozensoort die van nature voorkomt in Europa en Azië. De plant heeft stekelige takken en bloeit in het voorjaar met kleine, witte bloemen met een subtiele geur. Na de bloei ontwikkelt de plant ovale, rode rozenbottels die rijk zijn aan vitamine C. Rosa spinosissima heeft een sterke groei en kan goed gedijen in zonlicht en goed doorlatende grond, waardoor het een geliefde plant is in tuinen en parken. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor de biodiversiteit.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Deze soort verliest zijn bladeren in de herfst en is in de winter kaal. Het blad komt in het voorjaar weer terug.

  Deze plant is extreem winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen. Het is een ideale tuinplant voor koudere klimaten.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is voldoende om deze plant gezond te houden. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant in vorm te houden.

  Rosa spinosissima heeft ongeveer 90 cm tot 1,2 meter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en kan bloeien. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant.

  Deze soort gedijt het beste op een zonnige plek met ten minste 6 uur direct zonlicht per dag. Groei in de schaduw kan resulteren in minder bloei en gezondere planten wanneer geplant in de volle zon. Het wordt daarom aanbevolen om deze plant te planten op een zonnige locatie voor optimale groei.

  Tuinplanten moeten regelmatig bewaterd worden, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen hebben ze ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die zich richten op het aantrekken van bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij een schuilplaats en voedsel biedt aan verschillende insecten, vogels en kleine dieren. Daarnaast trekt de plant bestuivers aan, wat helpt bij de verspreiding van pollen en zaad. Het aanplanten van deze plant kan dus bijdragen aan een gezondere en gevarieerde leefomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in volle zonlicht.

  Deze plant produceert kleine rozenbottels die eetbaar zijn en kunnen worden gebruikt om jam, siroop of thee te maken. Het is belangrijk om te weten dat de zaden giftig kunnen zijn. Het consumeren van grote hoeveelheden kan buikpijn veroorzaken.

  Helaas, Tuinplanten zoals Rosa spinosissima zijn over het algemeen niet bekend om hun geluidsdempende eigenschappen. Het is daarom niet waarschijnlijk dat deze plant geluid zal dempen in uw tuin.

 • Het is belangrijk om deze plant na de bloei te snoeien om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder oud hout en dode takken om de groei te stimuleren. Verwijder tevens eventuele wilde scheuten om de plant in toom te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om rotting te voorkomen.

  De potgrond moet goed doorlatend zijn en een neutrale pH hebben. Het is aan te raden om geen kalkrijke potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een bodem met een neutrale tot lichtzure pH en vermijd natte of zware kleigrond. Een voedzame bodem met voldoende organisch materiaal bevordert de groei en bloei van deze plant.

  De Rosa spinosissima groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om een mulchlaag van compost of bladeren rond de plant aan te brengen ter bescherming tegen vorst. Daarnaast kun je de plant in de herfst snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Geef de plant in de wintermaanden geen meststoffen, omdat dit de plant kan verzwakken en gevoeliger kan maken voor vorstschade.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Snoei dode takken en uitgebloeide bloemen regelmatig om de groei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Rosa spinosissima heeft regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een speciale meststof voor rozen om de plant gezond te houden en de bloei te bevorderen. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en herhaal dit elke 4-6 weken tot aan het einde van de zomer.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, waardoor de plant minder vaak water nodig heeft. Daarnaast beschermt mulch de wortels tegen temperatuurschommelingen en onkruidgroei. Het is belangrijk om een laag mulch rondom de plant aan te brengen, maar niet direct tegen de stengels.

  De bodem waar de plant groeit dient een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 te hebben. Dit betekent dat de bodem licht zuur tot neutraal moet zijn. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad te behouden voor een gezonde groei en bloei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig te controleren op luizen, spint en rupsen. Bestrijd deze indien nodig met biologische of chemische middelen, maar wees voorzichtig met het gebruik hiervan om schade aan de plant te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende water en voeding.

 • Omschrijving

  Rosa spinosissima, ook bekend als de heggeroos, is een struikachtige rozensoort die van nature voorkomt in Europa en Azië. De plant heeft stekelige takken en bloeit in het voorjaar met kleine, witte bloemen met een subtiele geur. Na de bloei ontwikkelt de plant ovale, rode rozenbottels die rijk zijn aan vitamine C. Rosa spinosissima heeft een sterke groei en kan goed gedijen in zonlicht en goed doorlatende grond, waardoor het een geliefde plant is in tuinen en parken. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor de biodiversiteit.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.