Rosa (Climber Grp) 'New Dawn'

Rosa (Climber Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

'Rosa 'New Dawn' is een klimroos met grote, zachtroze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Deze robuuste roos kan goed tegen koude en is geschikt om tegen een muur of pergola te laten groeien. De bloeiperiode van 'New Dawn' is lang en begint al vroeg in het voorjaar. De plant groeit krachtig en kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 meter. Het is een populaire keuze voor romantische tuinen en trekt veel vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze klimroos zullen in de herfst hun blad verliezen. Het is een bladverliezende plant.

  Deze klimroos is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze tuinplant kan dus overleven in ons klimaat.

  Deze klimroos is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en te voorzien van voldoende water en voeding. Ze kan goed tegen koude temperaturen en bloeit rijkelijk in de zomermaanden.

  De Rosa (Climber Grp) 'New Dawn' heeft ruimte nodig voor de klimmende takken om zich te verspreiden. Het is aan te raden om minstens 2 tot 3 meter ruimte vrij te maken voor deze plant. Zorg ervoor dat er voldoende ondersteuning is om de takken te begeleiden tijdens het groeien.

  Tuinplanten zoals klimrozen groeien het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek met voldoende zonlicht.

  De Rosa (Climber Grp) 'New Dawn' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is het aan te raden om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en de nectar die hij produceert. Dit maakt hem een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit.

  Deze plant is goed voor de biodiversiteit vanwege de nectarrijke bloemen die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het creëert zo een gezonde en diverse leefomgeving in de tuin.

  De plant bloeit vanaf juni tot en met september. De bloei duurt ongeveer 6-8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een standplaats met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven op zonnige dagen.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om niet zomaar planten uit de tuin te eten, tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn. Raadpleeg altijd een expert als je twijfelt over de eetbaarheid van een plant.

  Ja, klimrozen staan bekend om hun geluidsdempende eigenschappen door hun dichte bladerdek en het absorberen van geluidstrillingen. Daardoor zijn ze een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Het plaatsen van klimrozen langs een schutting of muur kan helpen bij het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Je kunt deze klimroos het beste snoeien in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot ongeveer 5-10 centimeter boven een naar buiten gericht oog. Zorg voor een open en luchtige groeiwijze om de bloei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is het beste om 's ochtends water te geven om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals rosa houden van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Gebruik een potgrond met voldoende voedingstoffen voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit voor tuinplanten zoals Rosa (Climber Grp) 'New Dawn' moet goed doorlatend zijn en een pH-waarde hebben tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om een gezonde groei van de plant te bevorderen. Daarnaast is het aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van compost.

  Deze klimroos groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen sterke wind. Een warme muur of pergola is ideaal voor deze klimplant.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om in de winter een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met een jute zak of vliesdoek om de takken te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Snoei de plant na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Voeg compost toe in het voorjaar voor voedingsstoffen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar en de zomer regelmatig te bemesten met universele meststoffen. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende klimplanten. Let erop dat je de juiste dosering gebruikt om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten, omdat het de grond helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het is het beste om mulch aan te brengen in het voorjaar of de herfst. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro, of compost.

  De zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Een goed doorlatende bodem is ook belangrijk voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor voldoende organisch materiaal en voedingsstoffen voor optimale resultaten.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kun je regelmatig controleren op luizen, bladluizen en andere kleine beestjes. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, in te zetten als bestrijdingsmiddel. Daarnaast kun je preventief werken door de planten gezond te houden en regelmatig te bemesten.

 • Omschrijving

  'Rosa 'New Dawn' is een klimroos met grote, zachtroze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Deze robuuste roos kan goed tegen koude en is geschikt om tegen een muur of pergola te laten groeien. De bloeiperiode van 'New Dawn' is lang en begint al vroeg in het voorjaar. De plant groeit krachtig en kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 meter. Het is een populaire keuze voor romantische tuinen en trekt veel vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.