Rosa canina

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa canina, ook wel de hondsroos genoemd, is een wilde rozensoort die in heel Europa voorkomt. De plant groeit als een struik en kan een hoogte van 1 tot 3 meter bereiken. De bloemen zijn meestal lichtroze tot wit van kleur en hebben een licht zoete geur. Na de bloei vormen zich feloranje tot rode bottels die rijk zijn aan vitamine C en vaak gebruikt worden voor het maken van jam of siroop. Rosa canina is geliefd bij vogels vanwege de zaden die zich in de bottels bevinden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Rosa Canina is een bladverliezende plant. Tijdens de winter verliest hij zijn bladeren. Het is geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij langdurige vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bladeren of stro om vorstschade te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft geen speciale zorg nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Snoeien en water geven op regelmatige basis is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden, dus zorg voor voldoende afstand tussen de planten bij het planten. Houd rekening met de groeisnelheid en de uiteindelijke grootte van de plant. Over het algemeen heeft de plant enkele vierkante meters ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  De Rosa canina kan goed groeien in de schaduw, maar zal beter presteren en meer bloemen produceren in de volle zon. Het is belangrijk om voldoende licht te krijgen voor een gezonde groei. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden.

  Deze plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is dus een aantrekkelijke keuze voor een tuin waar je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en bessen, en dieren zoals vogels voeden zich met de bessen. Het levert ook een bijdrage aan de lokale ecosysteem.

  : Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 3 weken.

  Ja, Rosa canina kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en bevatten veel vitamine C. Ze worden vaak gebruikt om jam en siroop van te maken. Het is belangrijk om enkel de rijpe vruchten te plukken en goed te controleren op wormpjes.

  Ja, de plant "Rosa canina" heeft bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en daardoor enige geluidsdempende eigenschappen hebben.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best in het voorjaar of na de bloei, om de vorm en gezondheid te bevorderen. Dode, zieke of beschadigde takken kunnen op elk moment van het jaar worden verwijderd. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om een mooie snede te maken en de plant niet te beschadigen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt, want dit kan ook schadelijk zijn voor de plant.

  Planten van de Tuinplanten categorie geven de voorkeur aan goed doorlatende potgrond. Kies voor een mix met humus en zand voor optimale groei. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainage gaten heeft om wateroverlast te voorkomen.

  De bodem dient goed doorlatend en vruchtbaar te zijn om een optimale groei te bevorderen. Vermijd te natte of te zure grond. Het is aanbevolen om de grond met compost te verrijken voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en voedzaam. Vermijd plekken met sterke wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst in de winter door mulch rond de basis aan te brengen. Je kunt ook de plant bedekken met een fleecehoes of jutezak om hem te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw. Snoei dode takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten met een universele meststof. Geef de plant regelmatig water na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te nemen. Overbemesting kan de plant schaden, dus houd je aan de aanbevolen dosering.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond planten wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Mulch kan bestaan uit verschillende materialen zoals houtsnippers, bladeren of stro. Het is belangrijk om de mulch laag jaarlijks aan te vullen voor optimale groei van tuinplanten.

  Rosa canina groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH tussen 5.5 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spint. Deze plagen kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie.

 • Omschrijving

  Rosa canina, ook wel de hondsroos genoemd, is een wilde rozensoort die in heel Europa voorkomt. De plant groeit als een struik en kan een hoogte van 1 tot 3 meter bereiken. De bloemen zijn meestal lichtroze tot wit van kleur en hebben een licht zoete geur. Na de bloei vormen zich feloranje tot rode bottels die rijk zijn aan vitamine C en vaak gebruikt worden voor het maken van jam of siroop. Rosa canina is geliefd bij vogels vanwege de zaden die zich in de bottels bevinden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.