Actinidia deliciosa 'Hayward'

Actinidia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actinidia deliciosa 'Hayward', ook wel bekend als de kiwiplant, is een snelgroeiende klimplant met grote, hartvormige bladeren. Deze plant produceert eetbare vruchten met een harige bruine schil en felgroen vruchtvlees met zwarte zaden. De kiwivruchten hebben een zoete en verfrissende smaak en zijn rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen. De 'Hayward' is zelfbestuivend, wat betekent dat er geen andere plant in de buurt nodig is om fruit te produceren. Deze plant gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter verliest de plant zijn bladeren en wordt kaal. Het is een bladverliezende tuinplant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10°C. Het is aan te raden om bij strenge vorst bescherming te bieden. Het is een tuinplant die goed gedijt in een gematigd klimaat.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Deze plant heeft regelmatig water nodig en gedijt goed in een vochtige, vruchtbare grond. Snoei in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' heeft ongeveer 5 tot 10 vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden en genoeg zonlicht te ontvangen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het kiezen van de ruimte.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien. In de schaduw zal de groei echter langzamer zijn en kunnen er minder vruchten ontstaan.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven, terwijl in de winter minder frequent water geven voldoende is.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectarrijke bloemen die insecten aantrekken. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit. Planten die insecten aantrekken kunnen helpen bij de bestuiving en het behoud van het ecosysteem.

  Ja, de Kiwi-plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders die de biodiversiteit in de tuin helpen verhogen. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren. Het bladerdek zorgt ook voor een divers microklimaat dat gunstig is voor andere planten en insecten.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt meestal ongeveer twee weken.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Verder is het aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of gebruikt in desserts. Het is belangrijk om de vruchten rijp te plukken voor de beste smaak. Wees voorzichtig met het eten van de schil, omdat deze harige textuur kan hebben.

  Ja, de Actinidia deliciosa 'Hayward' heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen en daardoor een zekere mate van geluidsdemping kan bieden in een tuinsetting.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best in de late winter of vroege lente. Verwijder alle dode, beschadigde of zieke takken. Snoei de overige takken terug tot op 3-4 knoppen om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant, om schimmelvorming op de bladeren te voorkomen.

  Een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel wat compost of organische meststof toe voor extra voeding.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Het toevoegen van compost of organische mest kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Actinidia deliciosa 'Hayward' gedijt het beste op een zonnige standplaats met voldoende bescherming tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen late vorst in het voorjaar.

  Tuinplanten die niet winterhard zijn, kunnen baat hebben bij winterbescherming. Door bijvoorbeeld mulch, een beschermhoes of een vorstvrije plek, kunnen de planten worden beschermd tegen vorstschade. Het is belangrijk om deze bescherming aan te brengen voordat de koudere maanden aanbreken.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en goed gedraineerde grond heeft. Snoei regelmatig om de groei te bevorderen en ziektes te voorkomen. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te zorgen voor een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en toepassing.

  Het is aan te raden om de grond rondom de plant te bedekken met mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te remmen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal. Een pH-waarde tussen 6 en 7 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Zure grond kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en problemen veroorzaken voor de gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren en eventueel handmatig ongedierte verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede weerstand van de plant door hem op de juiste manier te verzorgen en te voeden.

 • Omschrijving

  Actinidia deliciosa 'Hayward', ook wel bekend als de kiwiplant, is een snelgroeiende klimplant met grote, hartvormige bladeren. Deze plant produceert eetbare vruchten met een harige bruine schil en felgroen vruchtvlees met zwarte zaden. De kiwivruchten hebben een zoete en verfrissende smaak en zijn rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen. De 'Hayward' is zelfbestuivend, wat betekent dat er geen andere plant in de buurt nodig is om fruit te produceren. Deze plant gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.