Malus domestica 'Dijkmanszoet'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Malus domestica 'Dijkmanszoet' is een zoete appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. De appels zijn middelgroot tot groot, zoet van smaak en hebben een groengele kleur met een roodgekleurde blos aan de zonzijde. De boom bloeit in het voorjaar met witte bloesems die bijen aantrekken voor bestuiving. 'Dijkmanszoet' is een zelfbestuivende appelboom en kan goed gedijen in de meeste gematigde klimaten. De appels zijn geschikt voor directe consumptie, maar kunnen ook worden verwerkt in appeltaarten, appelmoes en sap.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Malus domestica 'Dijkmanszoet' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om bij strenge vorst extra maatregelen te nemen, zoals het afdekken met speciale materialen.

  Ja, de Malus domestica 'Dijkmanszoet' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven. Snoei de boom indien nodig in de winter voor een gezonde groei.

  De Malus domestica 'Dijkmanszoet' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een plek in de tuin waar de boom voldoende zonlicht krijgt en waar de grond goed gedraineerd is. Houd er rekening mee dat de boom op volwassen leeftijd een hoogte en breedte van enkele meters kan bereiken.

  De Malus domestica 'Dijkmanszoet' groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en mogelijk minder vruchten produceren. Het is daarom aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers. De bloesem van de plant voorziet de insecten van voedsel en draagt bij aan de biodiversiteit.

  Deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij bloemen produceert die insecten aantrekken voor bestuiving. Daarnaast kunnen vogels en kleine dieren profiteren van de vruchten die deze plant produceert. Hierdoor draagt deze plant bij aan een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei met witroze bloemen. De bloei duurt ongeveer twee weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed doorlatend is.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Het is een appelras dat voornamelijk voor consumptie wordt geteeld. De appels zijn zoet van smaak en kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in gerechten zoals appeltaart.

  Ja, fruitbomen staan bekend om hun bladeren en takken die geluid dempen. Daardoor kan het geluid van passerend verkeer verminderd worden. Fruitbomen zijn daarom een goede keuze voor geluidsdemping in de tuin.

 • Voor het snoeien van deze plant is het aan te raden om dit te doen in de wintermaanden, wanneer de plant in rust is. Verwijder dode en beschadigde takken en dun de boom uit om licht en lucht door de boom te laten circuleren. Probeer de vorm van de boom te behouden door regelmatig te snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Malus domestica 'Dijkmanszoet' gedijen het beste in potgrond met een goede drainage en voedingsstoffen. Kies een potgrond speciaal voor fruitbomen en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg regelmatig plantenvoeding toe om de groei en bloei te bevorderen.

  Malus domestica 'Dijkmanszoet' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn voor een goede groei en bloei. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  Zet de plant op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Deze plant kan goed gedijen in de tuin of in een grote pot op het terras.

  Voor de winterbescherming is het belangrijk om de plant goed te snoeien en te mulchen. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen met een jute zak of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft voor de winterperiode.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Zorg voor regelmatige bemesting en voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en neem indien nodig maatregelen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken om de groei te bevorderen. Daarnaast is het goed om in het najaar een meststof te geven die de wortelontwikkeling stimuleert. Let op de juiste dosering en volg de instructies op de verpakking.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voorkomt onkruidgroei. Het wordt aanbevolen om een laag organisch materiaal rond de plant aan te brengen, zoals bladeren, stro of compost. Let erop dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor tuinplanten zoals de Malus domestica 'Dijkmanszoet' moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH van ongeveer 6 tot 6,5. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is voor optimale groei en bloei. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging bij de plant.

  Deze fruitboom kan last hebben van verschillende soorten ongedierte, zoals bladluizen, fruitvliegen en rupsen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte en indien nodig gepaste maatregelen te nemen, zoals het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of insectengaas. Het inschakelen van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en roofwantsen, kan ook helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Malus domestica 'Dijkmanszoet' is een zoete appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. De appels zijn middelgroot tot groot, zoet van smaak en hebben een groengele kleur met een roodgekleurde blos aan de zonzijde. De boom bloeit in het voorjaar met witte bloesems die bijen aantrekken voor bestuiving. 'Dijkmanszoet' is een zelfbestuivende appelboom en kan goed gedijen in de meeste gematigde klimaten. De appels zijn geschikt voor directe consumptie, maar kunnen ook worden verwerkt in appeltaarten, appelmoes en sap.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.