Malus domestica 'Jonagored'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Malus domestica 'Jonagored' is een appelboom met een middelmatige groeikracht en een compacte groeiwijze. De vruchten zijn groot, rood van kleur en hebben een sappige en zoete smaak. Deze appelboom bloeit in het voorjaar met witte bloesem. 'Jonagored' is een zelfbestuivende boom en kan dus ook zonder andere appelbomen vruchten dragen. Het is een populaire appelsoort vanwege de goede smaak en lange bewaarbaarheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Malus domestica 'Jonagored' is een bladverliezende plant. In de winter verliest de plant zijn bladeren. Het is geen groenblijvende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens hele strenge vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en de juiste bemesting zijn voldoende voor een gezonde groei. Snoeien in het voorjaar zorgt voor een goede vorm en bloei.

  De appelboom heeft minimaal 3 tot 4 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en voldoende zonlicht op te vangen. Zorg ervoor dat de boom voldoende luchtcirculatie heeft en niet te dicht op andere planten staat. Houd ook rekening met de afmetingen van de boom op volwassen leeftijd.

  Deze appelboom doet het het best in de volle zon, waar hij voldoende zonlicht kan krijgen om goed te groeien en te bloeien. In de schaduw zal zijn groei en fruitproductie waarschijnlijk verminderd worden. Zorg dus voor een zonnige standplaats voor een goede ontwikkeling van de plant.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die in het voorjaar bloeien. Dit draagt bij aan de bestuiving van de plant en het bevorderen van biodiversiteit in de tuin. Het is een goede keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de gezondheid van ecosystemen.

  Appelbomen zoals Malus domestica 'Jonagored' dragen bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en onderdak aan vogels en insecten. Ook zorgen ze voor bestuiving en verspreiding van zaden, wat bijdraagt aan de diversiteit van plantensoorten in de omgeving. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit om een appelboom in de tuin te hebben.

  De "Malus domestica 'Jonagored'" bloeit in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om hem voldoende water te geven tijdens warme periodes. Plaats hem op een zonnige locatie voor een optimale groei en bloei. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de vruchten van de plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om appelsap, appelmoes, of om direct te consumeren. Het is belangrijk om te controleren of de appels rijp zijn voordat je ze opeet.

  Ja, appelbomen hebben bladeren en takken die geluid kunnen dempen. Het kan dus helpen bij geluidsdemping in de tuin.

 • Om een gezonde groei en voldoende fruitproductie te stimuleren, raden wij aan om de appelboom jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden in de late winter of vroege lente, voordat de boom begint uit te lopen. Verwijder dood hout, dun de takken uit en zorg voor voldoende lichtinval in het midden van de boom.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Potgrond is ideaal voor de Malus domestica 'Jonagored', het moet goed doorlatend zijn en vocht vasthouden. Het is belangrijk om de plant regelmatig van voeding te voorzien voor een goede groei en bloei. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te verpotten indien nodig.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te controleren en indien nodig te bemesten.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat de lucht goed kan circuleren. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  In de winter kan het nuttig zijn om de wortels van deze tuinplant te beschermen tegen vorst door mulch toe te voegen rond de basis. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind en sneeuw door een beschermend scherm te plaatsen. Controleer regelmatig op eventuele beschadigingen en bescherm indien nodig.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei jaarlijks in de winter om gezonde groei te bevorderen. Bemest de plant met organische meststoffen in het voorjaar voor optimale bloei en vruchtzetting.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische mest toe te voegen voor een gezonde groei en bloei. Gebruik bijvoorbeeld compost of speciale fruitbomenmest voor een goede vruchtzetting. Houd de plant tijdens het groeiseizoen goed in de gaten en geef indien nodig extra voeding.

  Het is belangrijk om de grond rondom deze tuinplant goed te mulchen. Mulch helpt om de bodem vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en voedingsstoffen vast te houden. Een laag mulch van enkele centimeters is voldoende voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De zuurgraad van de bodem voor de Malus domestica 'Jonagored' moet tussen de pH-waarde van 6 en 7 liggen voor een optimale groei. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen met kalk of zwavel. Zure grond kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de gezondheid van de plant aantasten.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen, spintmijten en fruitvliegjes. Een natuurlijke methode voor ongediertebestrijding is het introduceren van roofinsecten zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Het is ook mogelijk om neemolie of een biologische spray te gebruiken om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Malus domestica 'Jonagored' is een appelboom met een middelmatige groeikracht en een compacte groeiwijze. De vruchten zijn groot, rood van kleur en hebben een sappige en zoete smaak. Deze appelboom bloeit in het voorjaar met witte bloesem. 'Jonagored' is een zelfbestuivende boom en kan dus ook zonder andere appelbomen vruchten dragen. Het is een populaire appelsoort vanwege de goede smaak en lange bewaarbaarheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.