Malus domestica 'Mantet'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Malus domestica 'Mantet' is een appelboom die bekend staat om zijn grote en sappige appels met een zoete smaak. De appels van de 'Mantet' hebben een roodgroene kleur en een knapperige textuur, waardoor ze ideaal zijn om vers te eten. De boom groeit compact en heeft een goede resistentie tegen ziektes zoals schurft. De 'Mantet' bloeit in het voorjaar met mooie wit-roze bloesems die een aangename geur verspreiden. Deze appelboom is geschikt voor zowel kleine tuinen als grotere boomgaarden en kan goed gedijen in ons gematigde klimaat.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Malus domestica 'Mantet' is een loofboom en verliest zijn blad in de herfst. Het is geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  De Malus domestica 'Mantet' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien en bemesten kan helpen om de groei en bloei te bevorderen.

  De Malus domestica 'Mantet' heeft ongeveer 3 tot 4 meter ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en genoeg zonlicht te ontvangen. Het is ook belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten om de luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.

  Appelbomen groeien het beste in de volle zon, waar ze voldoende zonlicht krijgen om goed te groeien en vruchten te produceren. In de schaduw zullen appelbomen minder goed groeien en minder vruchten produceren. Kies daarom een zonnige locatie voor een gezonde en productieve appelboom.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef in droge periodes iets vaker water.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen en kan een waardevolle voedselbron zijn voor deze insecten. Het is dus een gunstige plant voor de biodiversiteit in de tuin.

  Appelbomen in het algemeen zijn goed voor de biodiversiteit vanwege hun bloesems die insecten aantrekken en vruchten die vogels en andere dieren voeden. Ze bieden schuilplaatsen en nestgelegenheid voor verschillende dieren. Het is dus veilig om te zeggen dat deze plant goed is voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  De Malus domestica 'Mantet' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens drogere periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Ze worden vaak gebruikt voor het maken van appelsap, appelmoes en andere gerechten. Let wel op dat je de vruchten goed wast voordat je ze consumeert.

  Deze plant heeft geen specifieke geluiddempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant die zorgt voor kleur en sfeer. Andere planten kunnen mogelijk beter geschikt zijn voor geluidsabsorptie.

 • Om de plant gezond te houden en meer vruchten te laten produceren, is het belangrijk om jaarlijks te snoeien. Verwijder dode takken, dun de kroon uit en knip overtollige takken weg. Snoei in het voorjaar of de zomer, na de oogstperiode, om de groei te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Voor de Malus domestica 'Mantet' is het belangrijk om te kiezen voor een potgrond die goed waterdoorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Kies bij voorkeur een potgrond speciaal voor fruitbomen of tuinplanten en zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien in de potgrond. Het regelmatig bemesten van de potgrond kan de gezondheid en groei van de plant bevorderen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen. Zorg voor voldoende vochtigheid en voedingsstoffen in de grond.

  De Malus domestica 'Mantet' gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed groeien in verschillende bodemsoorten.

  Tuinplanten zoals appelbomen hebben in de winter bescherming nodig tegen vorstschade. Dit kan bijvoorbeeld door de stam en takken in te pakken met jute of vliesdoek en de wortels te mulchen met bladeren of compost. Het is ook belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant jaarlijks in het late voorjaar om de vorm en de bloei te bevorderen. Geef de plant in het voorjaar organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Het is raadzaam om een meststof te kiezen die speciaal is samengesteld voor fruitbomen en regelmatig water te geven om de opname van voedingsstoffen te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan. Het kan ook voedingsstoffen toevoegen aan de bodem ter bevordering van de groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de mulch laag niet tegen de stam van de plant aan te brengen om verstikking te voorkomen.

  De Malus domestica 'Mantet' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei en bloei van deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van plagen, het gebruik van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en het inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen. Door de planten gezond te houden en de juiste verzorging te bieden, kunnen plagen worden voorkomen.

 • Omschrijving

  De Malus domestica 'Mantet' is een appelboom die bekend staat om zijn grote en sappige appels met een zoete smaak. De appels van de 'Mantet' hebben een roodgroene kleur en een knapperige textuur, waardoor ze ideaal zijn om vers te eten. De boom groeit compact en heeft een goede resistentie tegen ziektes zoals schurft. De 'Mantet' bloeit in het voorjaar met mooie wit-roze bloesems die een aangename geur verspreiden. Deze appelboom is geschikt voor zowel kleine tuinen als grotere boomgaarden en kan goed gedijen in ons gematigde klimaat.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.