Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet' is een appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. De appels van deze boom zijn middelgroot en hebben een dieprode kleur met een zoete smaak. De boom bloeit in het voorjaar met witte bloesems die bijen aantrekken. 'Rode Dijkmanszoet' is een zelfbestuivende variëteit en kan dus zonder andere appelbomen worden geplant. Deze boom gedijt goed in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet' is niet groenblijvend en verliest in de herfst zijn bladeren. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal zal zijn. Het blad komt in het voorjaar weer terug.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of jute.

  De Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de boom regelmatig te snoeien en te voorzien van voldoende water en voeding. Zorg voor een zonnige standplaats in goed doorlatende grond voor optimale groei en fruitproductie.

  Deze appelboom heeft ongeveer 4 tot 8 meter ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien en vruchten te produceren. Het is belangrijk dat de boom voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en voldoende zonlicht te ontvangen. Houd ook rekening met de grootte van de boom op volwassen leeftijd bij het planten.

  Appelbomen groeien over het algemeen het beste in de volle zon, waar ze voldoende licht krijgen om goed te gedijen en vruchten te produceren. In de schaduw kan de groei en vruchtontwikkeling van de boom verminderd worden. Het is daarom aan te raden om een appelboom op een zonnige plek te planten voor optimale groei en opbrengst.

  De 'Rode Dijkmanszoet' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Tijdens hete zomermaanden kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, de bloemen van deze fruitboom zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Hierdoor kunnen ze zorgen voor bestuiving en uiteindelijk vruchtvorming. Het is dus zeker een goede keuze als je vlinders en bijen in je tuin wilt aantrekken.

  Appelbomen zijn een belangrijke bron van voedsel voor veel verschillende diersoorten, zoals vogels en insecten. Daarnaast dragen ze bij aan de diversiteit van de tuin en bevorderen ze een gezonde bodem. Het is dus zeker een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen de volle zon. Het is wel belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden tot bijvoorbeeld appeltaart of appelmoes. De vruchten hebben een zoete smaak en zijn geschikt voor consumptie. Wees wel voorzichtig met de pitjes, deze bevatten cyanide en mogen niet gegeten worden.

  Ja, fruitbomen zoals de appelboom hebben bladeren die geluid kunnen absorberen en daarom kunnen helpen bij het dempen van geluiden in de omgeving. Het effect is echter minimaal en hangt af van de hoeveelheid bladeren en de dichtheid van de takken. Over het algemeen worden planten niet gebruikt als primaire geluidsdempers.

 • Om de groei en productiviteit van de plant te bevorderen, is het aan te raden om jaarlijks te snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht toe te laten. Snoei bij voorkeur in de wintermaanden, wanneer de plant in rust is.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft, want dit kan wortelrot veroorzaken. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant en vermijd het natmaken van de bladeren.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige potgrond met goede drainage. Gebruik een speciale potgrond voor fruitbomen voor optimale groei. Ververs de potgrond eens in de paar jaar voor gezonde en sterke plantengroei.

  De 'Rode Dijkmanszoet' appelboom groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 voor optimale groei en gezondheid van de boom.

  Deze tuinplant groeit het beste op een zonnige plek in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en genoeg lucht en zonlicht krijgt. Bescherm de plant tegen harde wind en zorg voor regelmatige bemesting en watergift.

  Om vorstschade te voorkomen in de winter, is het belangrijk om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Dit kan gedaan worden door de wortels te bedekken met mulch of bladeren, en de takken in te binden met jute of vliesdoek. Daarnaast is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed te bemesten in het voorjaar en regelmatig te snoeien om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder regelmatig dode bladeren en takken om de plant gezond te houden.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Gebruik een bemesting speciaal voor fruitbomen om de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is na het bemesten.

  Het gebruik van mulch kan helpen bij het vochtig houden van de grond, het onderdrukken van onkruidgroei en het beschermen van de wortels tegen vorst. Voor tuinplanten wordt vaak organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors gebruikt als mulch. Let op dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor een optimale groei van deze tuinplant. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met speciale meststoffen of kalk. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor de meeste tuinplanten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Ook regelmatig controleren op mogelijke plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de kans op ongedierte te verkleinen, bijvoorbeeld door de plant gezond en sterk te houden.

 • Omschrijving

  De Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet' is een appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. De appels van deze boom zijn middelgroot en hebben een dieprode kleur met een zoete smaak. De boom bloeit in het voorjaar met witte bloesems die bijen aantrekken. 'Rode Dijkmanszoet' is een zelfbestuivende variëteit en kan dus zonder andere appelbomen worden geplant. Deze boom gedijt goed in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.