Prunus avium 'Van'

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Prunus avium 'Van' is een zoete kersenboom die bekend staat om zijn grote en sappige vruchten. De boom heeft een opgaande groeiwijze en kan een hoogte bereiken van zo'n 8-10 meter. De kersen zijn rood van kleur en hebben een heerlijke smaak. De 'Van' is zelfbestuivend, wat betekent dat je maar één boom nodig hebt om kersen te kunnen oogsten. Deze boom is geschikt voor in de tuin of als solitaire boom in een boomgaard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Prunus avium 'Van' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant. Het verliest zijn blad in de herfst en krijgt weer nieuw blad in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen extreme kou. Het is een goede keuze voor de Nederlandse tuin vanwege zijn winterhardheid.

  De Tuinplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten. Verder is het aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om deze gezond en mooi te houden.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, idealiter op een zonnige locatie in de tuin. De wortels verspreiden zich diep dus zorg voor voldoende bodemoppervlakte. Overleg met een tuinexpert voor de juiste plantafstand.

  De Prunus avium 'Van' groeit het beste in de volle zon en verdraagt geen schaduw. Groei in de schaduw kan leiden tot minder bloei en vruchtzetting. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige locatie te planten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Ongeveer 2-3 keer per week water geven is meestal voldoende. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de bloesems van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectar en geur. Het is daarom een goede keuze voor het aantrekken van deze bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bloesem en vruchten produceert die insecten en vogels aantrekken. Daarnaast zorgt de plant voor beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant kan de biodiversiteit in uw tuin vergroten.

  De Prunus avium 'Van' bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Het blad van de plant kan beschadigd raken bij te felle zon, dus enige bescherming kan helpen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of verwerkt in jams en taarten. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voordat ze geconsumeerd worden. Zorg er altijd voor dat je zeker weet dat de vruchten eetbaar zijn voordat je ze opeet.

  Ja, de Prunus avium 'Van' heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor enige geluidsdemping bieden in een tuinomgeving. Het bladerdek van de plant kan helpen om geluid te dempen en zo een rustige sfeer te creëren. De plant kan een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluiden in een tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de zomer na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode en beschadigde takken en dun de kroon uit voor een betere luchtcirculatie. Snoei niet te zwaar om de vruchtdracht niet te belemmeren.

  De Prunus avium 'Van' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant om rotting van de wortels te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het regelmatig bemesten van de plant kan ook bijdragen aan een gezonde groei.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem neutraal tot licht zuur is. Verrijk de grond eventueel met compost of organische meststoffen voor een optimale groei.

  De Prunus avium 'Van' gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd te natte grond. Deze plant is geschikt voor in de tuin en kan goed als solitair geplant worden.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Een beschermende doek kan ook worden gebruikt om de takken te beschermen. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorst begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in de winter en bemest elk voorjaar met organische mest. Plant de boom in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen voor een goede groei en bloei. Gebruik bij voorkeur een speciale meststof voor fruitbomen en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Meststoffen kunnen het beste rond de wortelzone worden verdeeld en licht ingewerkt worden in de grond.

  Het is aan te raden mulch aan te brengen rond de plant om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden. Dit helpt de wortels gezond te houden en de plant te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors, bladeren of compost voor het beste resultaat.

  De Prunus avium 'Van' gedijt het beste in neutrale tot iets zure bodems met een pH-waarde tussen 6 en 7. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen en de wortels gezond te houden. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk.

  Voor tuinplanten zoals de Prunus avium 'Van' kan ongediertebestrijding worden uitgevoerd door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen, zoals bladverkleuring of vraatschade. Preventieve maatregelen kunnen genomen worden door de plant gezond en vitaal te houden door middel van regelmatige bemesting en watergift. Indien nodig kunnen biologische of chemische bestrijdingsmiddelen worden toegepast volgens de aanbevelingen op de verpakking.

 • Omschrijving

  De Prunus avium 'Van' is een zoete kersenboom die bekend staat om zijn grote en sappige vruchten. De boom heeft een opgaande groeiwijze en kan een hoogte bereiken van zo'n 8-10 meter. De kersen zijn rood van kleur en hebben een heerlijke smaak. De 'Van' is zelfbestuivend, wat betekent dat je maar één boom nodig hebt om kersen te kunnen oogsten. Deze boom is geschikt voor in de tuin of als solitaire boom in een boomgaard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.