Prunus avium 'Varikse Zwarte'

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Prunus avium 'Varikse Zwarte' is een kersenboom met een compacte groeiwijze en een rijke oogst aan zoete, sappige kersen. De kersen zijn donkerrood tot bijna zwart van kleur en hebben een heerlijke smaak. Deze boom heeft een goede bestuiving nodig om vruchten te produceren. 'Varikse Zwarte' is een zelfbestuivende variëteit, maar zal meer vruchten produceren als het wordt gekruist met een andere kersenboom. Deze boom gedijt het beste in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege de decoratieve bloesems in het voorjaar en de smakelijke kersen in de zomer.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt deze in het voorjaar weer terug.

  De Prunus avium 'Varikse Zwarte' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan temperaturen onder het vriespunt overleven, maar het wordt aangeraden om extra bescherming te bieden tijdens strenge winters. Over het algemeen gedijt deze plant goed in ons klimaat en is geschikt voor in de tuin.

  Ja, de Prunus avium 'Varikse Zwarte' is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig zorg nodig en gedijt goed in verschillende grondsoorten en standplaatsen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om hem te planten op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om te groeien en uit te breiden. Zorg ervoor dat de omringende planten niet te dicht in de buurt staan, zodat hij alle ruimte krijgt die hij nodig heeft.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en zal niet goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag zonlicht krijgt.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen voldoende aan 1-2 keer water geven per week, al kan dit afhangen van factoren zoals de standplaats en de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt, maar vermijd ook dat de wortels te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit wil bevorderen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij bloemen heeft die insecten aantrekken en zo bijdragen aan bestuiving. Daarnaast kunnen vogels de vruchten eten en dragen de bladeren bij aan de vorming van humus. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin kan dus de biodiversiteit positief beïnvloeden.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  Ja, de Prunus avium 'Varikse Zwarte' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende water bij hoge temperaturen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of verwerkt in jams en gebak. Het is belangrijk om alleen rijpe vruchten te consumeren. Verder is het goed om te weten dat de pitten giftig zijn en niet gegeten mogen worden.

  Ja, Tuinplanten hebben over het algemeen een geluidsdempende werking door het absorberen van geluidsgolven. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • De Prunus avium 'Varikse Zwarte' kan het beste gesnoeid worden in de zomer na de bloei om de vorm en gezondheid van de boom te behouden. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken en houd rekening met de gewenste vorm van de boom. Snoei niet te veel in één keer om de boom niet te verzwakken.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar voorkom ook dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig water en voeg af en toe plantenvoeding toe voor een gezonde groei.

  'Een goede bodemkwaliteit is essentieel voor een gezonde groei en bloei van Tuinplanten. Zorg voor een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen en een goede zuurgraad. Het regelmatig bemesten en bewateren van de planten draagt bij aan een optimale bodemkwaliteit.'

  Deze plant doet het het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de bodem rondom de plant te bedekken met mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met jute of vliesdoek tijdens strenge vorstperiodes. Zorg er ook voor dat de plant goed gehydrateerd is voordat de vorstperiode begint.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om de vorm en gezondheid te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een optimale groei en bloei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Dit kan helpen bij de groei en bloei van de plant. Vermijd echter overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen rond de basis van deze plant helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organische materialen zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Prunus avium 'Varikse Zwarte' gedijt het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Een goede bodem pH zorgt voor een optimale groei en bloei van de plant.

  Als er sprake is van ongedierte op deze plant, kan er insecticiden of natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om het ongedierte te bestrijden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is belangrijk om snel te reageren. Het is ook mogelijk om preventief te behandelen door de plant gezond en sterk te houden.

 • Omschrijving

  De Prunus avium 'Varikse Zwarte' is een kersenboom met een compacte groeiwijze en een rijke oogst aan zoete, sappige kersen. De kersen zijn donkerrood tot bijna zwart van kleur en hebben een heerlijke smaak. Deze boom heeft een goede bestuiving nodig om vruchten te produceren. 'Varikse Zwarte' is een zelfbestuivende variëteit, maar zal meer vruchten produceren als het wordt gekruist met een andere kersenboom. Deze boom gedijt het beste in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege de decoratieve bloesems in het voorjaar en de smakelijke kersen in de zomer.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.