Prunus avium 'Wijnkers'

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus avium 'Wijnkers' is een sierlijke en compacte kersenboom met opvallende bloesems in het voorjaar. De bloemen van deze boom zijn wit en trekken veel bijen en vlinders aan. In de zomer verschijnen er heerlijke en sappige kersen aan de boom die geschikt zijn om vers te eten of om te verwerken in jam of gebak. 'Wijnkers' is een zelfbestuivende boom en kan daarom ook alleenstaand geplant worden. De bladeren van deze boom zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een prachtige aanblik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Prunus avium 'Wijnkers' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aangeraden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en voldoende water te geven. Verder gedijt de plant goed in de meeste grondsoorten en klimaten.

  De Prunus avium 'Wijnkers' heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor minimaal 2 meter afstand tussen verschillende planten om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk verminderen en zal de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is mogelijk om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door zijn zoete geur en nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen heeft die bestuivers aantrekken en vruchten die vogels en andere dieren kunnen eten. Het zorgt zo voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer twee weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer om verbranding te voorkomen.

  Ja, de vruchten van deze plant worden beschouwd als eetbare kersen en kunnen worden geconsumeerd. Het is echter altijd belangrijk om zeker te zijn van de identificatie van de plant en om te controleren of er geen pesticiden of chemicaliën op zijn gebruikt voordat je ze eet.

  Ja, de bladeren en takken van de Prunus avium 'Wijnkers' plant kunnen geluid dempen en zorgen voor een rustige omgeving in de tuin. Deze eigenschap maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een geluidsdempende haag of afscheiding.

 • Om de plant gezond te houden is het aan te raden om hem jaarlijks te snoeien. Snoei in de wintermaanden, zodat de plant in het voorjaar weer kan uitlopen. Verwijder dode takken en dun de plant uit voor een optimale vorm en bloei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels constant in het water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  De Prunus avium 'Wijnkers' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen en de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te verpotten met verse potgrond voor een optimale groei.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Zorg voor een vruchtbare en vochthoudende bodem. Vermijd te natte grond en zorg voor een goede drainage.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen koude temperaturen in de winter, kan je mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Ook kan je een winterhoes of jute doek gebruiken om de plant te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig snoeien om de vorm en grootte te behouden. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen. Controleer regelmatig op ziekten en plagen en behandel indien nodig.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een meststof speciaal voor bloeiende planten. Gebruik geen mest met teveel stikstof, dit kan de plant kwetsbaar maken voor ziektes. Houd de dosering aan zoals aangegeven op de verpakking.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond de plant wordt aangebracht om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit compost, bladeren, houtsnippers of stro en wordt meestal in het voorjaar aangebracht. Mulch helpt de plant gezond te houden en bevordert de groei en bloei.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gespoten worden met een milieuvriendelijke insecticide. Ook kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk.

 • Omschrijving

  Prunus avium 'Wijnkers' is een sierlijke en compacte kersenboom met opvallende bloesems in het voorjaar. De bloemen van deze boom zijn wit en trekken veel bijen en vlinders aan. In de zomer verschijnen er heerlijke en sappige kersen aan de boom die geschikt zijn om vers te eten of om te verwerken in jam of gebak. 'Wijnkers' is een zelfbestuivende boom en kan daarom ook alleenstaand geplant worden. De bladeren van deze boom zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een prachtige aanblik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.