Prunus domestica 'Hongaarse Kwets'

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' is een pruimenboom met een opgaande groeiwijze en een ronde kroon. De vruchten van deze boom zijn middelgroot tot groot, ovaal van vorm en hebben een diepblauwe schil bedekt met een waslaagje. De pruimen zijn sappig, zoet en hebben een heerlijke smaak, perfect om vers te eten of te verwerken in jams en desserts. De 'Hongaarse Kwets' bloeit in het voorjaar met witte bloesems die veel insecten aantrekken en zorgt zo voor een levendige tuin. Deze pruimenboom gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en is redelijk winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' is niet groenblijvend maar verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant tijdens vorstperiodes goed te beschermen tegen extreme kou. Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen een goede weerstand tegen winterse omstandigheden.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig snoeien in het voorjaar is echter wel aan te raden om de groei en de vruchtproductie te stimuleren. Zorg voor voldoende zonlicht en water om de plant gezond te houden.

  De "Prunus domestica 'Hongaarse Kwets'" heeft ongeveer 4 tot 6 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat deze optimaal kan groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, dus het is belangrijk om hem op een zonnige plek te planten om optimaal te kunnen groeien. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en zal de plant niet zo goed gedijen als in de zon. Zorg voor voldoende zonlicht om een gezonde groei te bevorderen.

  De Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Het is altijd goed om de grond even te voelen voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle aanwinst voor de tuin om deze bestuivende insecten aan te trekken. Het helpt bij het bevorderen van biodiversiteit en het bestuiven van andere planten in de omgeving.

  Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' is een mooie toevoeging aan de tuin en trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Het helpt dus zeker bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten te combineren om de biodiversiteit te vergroten.

  De Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt gewoonlijk ongeveer twee weken.

  Ja, de Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij veel zonlicht om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in de volle zon.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Het is een pruimensoort die lekker zoet is. Het is belangrijk om alleen de vruchten te eten en niet andere delen van de plant.

  Ja, de 'Hongaarse Kwets' is geluidsdempend door zijn dichte bladerdek en dichte groeiwijze. Het kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld passerend verkeer te verminderen. Het is echter niet zo effectief als een specifieke geluidsdempende muur of scherm.

 • Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' heeft geen specifieke snoeibeurt nodig, maar kan het beste na de oogstperiode gesnoeid worden. Snoei dode, beschadigde of kruisende takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Probeer de vorm van de plant te behouden door regelmatig te snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd nat worden van de bladeren om ziektes te voorkomen.

  Deze plant groeit goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainage heeft om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water en voeg af en toe wat meststof toe voor optimale groei en bloei.

  De Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en mag niet te nat zijn. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de grond regelmatig vochtig wordt gehouden. Vermijd natte, waterovergoten grond om wortelrot te voorkomen.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een laag mulch of bladeren. Ook kan er een beschermende doek of jutezak om de plant worden gewikkeld. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De Tuinplanten heeft regelmatige snoei nodig om de vorm en grootte te behouden. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Verwijder dode takken en zieke bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze pruimenboom profiteren van bemesting in het voorjaar en najaar met een organische meststof. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor fruitbomen om een goede oogst en gezonde groei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder vruchtvorming.

  Mulch de plant in het vroege voorjaar om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om rotting te voorkomen.

  De Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is.

  Deze plant kan last hebben van verschillende soorten ongedierte, zoals bladluizen en rupsen. Om deze te bestrijden kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten of gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg daarnaast voor een goede beluchting en drainage om de gezondheid van de plant te bevorderen.

 • Omschrijving

  Prunus domestica 'Hongaarse Kwets' is een pruimenboom met een opgaande groeiwijze en een ronde kroon. De vruchten van deze boom zijn middelgroot tot groot, ovaal van vorm en hebben een diepblauwe schil bedekt met een waslaagje. De pruimen zijn sappig, zoet en hebben een heerlijke smaak, perfect om vers te eten of te verwerken in jams en desserts. De 'Hongaarse Kwets' bloeit in het voorjaar met witte bloesems die veel insecten aantrekken en zorgt zo voor een levendige tuin. Deze pruimenboom gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en is redelijk winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.