Ribes rubrum (White Currant Grp) 'Witte Hollander'

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ribes rubrum 'Witte Hollander' is een witte trosbes met een zoete en sappige smaak. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft een compacte groeiwijze. De bessen zijn klein en rond van vorm en groeien in trossen aan de takken. De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. De 'Witte Hollander' is een zelfbestuivende variëteit en kan vanaf juli geoogst worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Ribes rubrum 'Witte Hollander' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende struik die in de winter zijn bladeren verliest. Het is dus aan te raden om de plant in het voorjaar te snoeien.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen en kan zonder problemen buiten blijven staan gedurende de wintermaanden.

  De Witte Hollander is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien kan helpen om de plant gezond en compact te houden.

  De White Currant Grp 'Witte Hollander' heeft ongeveer 1-1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen in de tuin. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten, zodat de White Currant Grp 'Witte Hollander' voldoende licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en uit te groeien tot een gezonde, mooie struik.

  De "Ribes rubrum (White Currant Grp) 'Witte Hollander'" groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het is aan te raden om de plant minstens 6 uur direct zonlicht per dag te geven voor optimale groei. Het kan minder goed gedijen in volledige schaduw.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de bloemen van de Ribes rubrum 'Witte Hollander' trekken vlinders en bijen aan doordat ze nectar produceren. Deze bestuivers helpen bij de bestuiving van de plant en zijn dus belangrijk voor de voortplanting ervan.

  Ja, de plant Ribes rubrum draagt bij aan de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn bloemen en bessen. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren. Het is dus positief voor de biodiversiteit om deze plant in de tuin te hebben.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  De Ribes rubrum 'Witte Hollander' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke en gezonde plant die goed kan groeien in de volle zon.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en kunnen vers worden gegeten of worden verwerkt in jam, desserts en andere gerechten. Let op dat de bessen niet te rijp zijn, omdat ze dan te zoet kunnen zijn.

  Ja, planten hebben het vermogen om geluid te absorberen en reflecteren, waardoor ze enigszins geluidsdempend kunnen zijn. Het effect zal echter beperkt zijn, vooral in vergelijking met speciale geluidsdempende materialen. Planten kunnen wel bijdragen aan een aangenamere akoestiek in een ruimte.

 • Snoei de plant elk jaar in de winter door oude takken te verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe groei. Knip de takken tot op de grond af en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De 'Witte Hollander' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef water bij voorkeur in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om de wortels gezond te houden. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef de plant regelmatig voeding voor een goede groei en bloei.

  De Witte Hollander gedijt het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water. Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende bodem die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het aan te raden om een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of vlies over de plant worden gelegd tijdens koudere periodes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst intreedt, om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Het is raadzaam om regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof voor een gezonde groei en bloei. Overschrijd de aanbevolen dosering niet om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het helpt vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro om de plant te beschermen en te voeden. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam vrij blijft van mulch om verstikking te voorkomen.

  Deze plant houdt van een lichtzure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. De pH-waarde van de bodem mag tussen de 5,5 en 7 liggen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals de White Currant Grp 'Witte Hollander', is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en aangetaste bladeren of takken te verwijderen. Daarnaast kan het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen helpen om ongedierte onder controle te houden. Tenslotte kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden ingezet indien nodig.

 • Omschrijving

  De Ribes rubrum 'Witte Hollander' is een witte trosbes met een zoete en sappige smaak. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en heeft een compacte groeiwijze. De bessen zijn klein en rond van vorm en groeien in trossen aan de takken. De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. De 'Witte Hollander' is een zelfbestuivende variëteit en kan vanaf juli geoogst worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.