Ribes rubrum 'Witte Parel'

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ribes rubrum 'Witte Parel' is een bijzondere en populaire rode bes met een zoete smaak. De bes heeft een lichtroze tot witte kleur en vormt kleine trosjes aan de struik. De plant is winterhard en kan goed gedijen in verschillende soorten grond, zolang deze voldoende vochtig is. De 'Witte Parel' bes is geschikt om vers te eten, maar kan ook gebruikt worden voor het maken van jam, sap of als decoratie in desserts. De struik kan het beste gesnoeid worden na de oogst om de productie van bessen te stimuleren en de plant gezond te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de lente terug zal uitlopen met nieuw blad.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed af te dekken bij strenge vorst. Planten kunnen beschadigd raken bij langdurige kou.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien, maar verder heeft het geen speciale zorg nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de tuin.

  Ribes rubrum 'Witte Parel' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Zorg ook voor een goede afstand tot andere planten om concurrentie te voorkomen.

  Ribes rubrum 'Witte Parel' groeit het best op een zonnige of halfschaduwrijke plek. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder vruchten produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Ribes rubrum 'Witte Parel' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de zoete nectar die het produceert. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin om de biodiversiteit te ondersteunen.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die insecten aantrekken en zaden vormen die vogels aantrekken. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om het ecosysteem te ondersteunen.

  Ribes rubrum 'Witte Parel' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, Ribes rubrum 'Witte Parel' kan goed tegen de volle zon. Deze plant gedijt goed in een zonnige omgeving en heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in jam, sap en desserts. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bessen goed rijp zijn voordat je ze eet. Het is ook aan te raden om de bessen niet in grote hoeveelheden te consumeren.

  Ja, tuinplanten hebben over het algemeen een beperkt geluidsdempend effect. Het blad en de takken kunnen geluid enigszins absorberen. De mate van geluidsdemping hangt af van de specifieke eigenschappen van de plantensoort.

 • Snoei de plant in het vroege voorjaar door oude takken tot aan de grond af te knippen. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om luchtcirculatie te verbeteren. Wordt de struik te groot, dan kan deze na de oogst flink teruggesnoeid worden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant en niet op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant staat graag in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel een voedzame potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Deze plant heeft de voorkeur voor een goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in de volle zon staat om verbranding van de bladeren te voorkomen. Ribes rubrum 'Witte Parel' doet het goed in borders, als haagplant of in een grote pot op het terras.

  Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant tegen harde wind te beschermen met een beschermende doek of gaas. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken en geef de plant jaarlijks een bemesting. Snoei de plant bij voorkeur na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden.

  De plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en zomermaanden. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt voor een gezonde ontwikkeling.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de tuinplanten, waaronder deze variëteit van Ribes rubrum. Mulch helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het is aan te raden om organische mulch, zoals bladeren of houtsnippers, te gebruiken voor een gezonde groei van de plant.

  Ribes rubrum 'Witte Parel' gedijt het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel kalk toe te voegen om de pH-waarde te optimaliseren voor een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je preventief te werk gaan door regelmatig de plant te controleren op luizen, bladluis en andere schadelijke insecten. Het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Daarnaast kun je ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals pyrethrum of neemolie.

 • Omschrijving

  De Ribes rubrum 'Witte Parel' is een bijzondere en populaire rode bes met een zoete smaak. De bes heeft een lichtroze tot witte kleur en vormt kleine trosjes aan de struik. De plant is winterhard en kan goed gedijen in verschillende soorten grond, zolang deze voldoende vochtig is. De 'Witte Parel' bes is geschikt om vers te eten, maar kan ook gebruikt worden voor het maken van jam, sap of als decoratie in desserts. De struik kan het beste gesnoeid worden na de oogst om de productie van bessen te stimuleren en de plant gezond te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.