Rubus fruticosus 'Himalaya'

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rubus fruticosus 'Himalaya' is een soort braam die bekend staat om zijn lange, flexibele takken die zich gemakkelijk verspreiden en kunnen woekeren. De plant produceert grote, zoete en sappige vruchten die rijpen tot een diepe purperen kleur. De 'Himalaya' braam gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en kan worden gebruikt als een natuurlijke heg of als klimplant langs een muur of hek. Door regelmatige snoei kunnen de lange takken worden ingekort en kan de plant beter in toom worden gehouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Rubus fruticosus 'Himalaya' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en krijgt in het voorjaar weer nieuwe bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant in de winter goed beschermd wordt tegen vorst. In strenge winters kan extra bescherming nodig zijn.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vraagt weinig verzorging. Zorg voor voldoende zonlicht, regelmatige bewatering en verwijder dode takken om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien voor optimale groei.

  Deze plant heeft ruimte nodig van ongeveer 2 vierkante meter. Plant ze op een afstand van ongeveer 60 cm van elkaar. Zorg voor voldoende ruimte voor de plant om zich uit te breiden.

  Deze plant groeit het best in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in lichte schaduw. Zorg ervoor dat de plant nog steeds voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien. Overmatige schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft tussen de gietbeurten door, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Het is belangrijk om regelmatig de grondvochtigheid te controleren en aan te passen indien nodig.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die hij produceert. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant Rubus fruticosus 'Himalaya' is goed voor de biodiversiteit. De plant trekt vlinders, bijen en andere insecten aan die helpen bij de bestuiving en zorgen voor een gezond ecosysteem. Daarnaast zorgen de vruchten van de plant voor voedsel voor diverse dieren in de omgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en te zorgen voor een goede drainage. Planten in de volle zon kunnen extra water nodig hebben.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in het maken van jams, sappen en desserts. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voordat je ze consumeert. Let op: niet alle soorten bramen zijn eetbaar, dus wees zeker van de identificatie voor consumptie.

  Ja, de meeste planten hebben het vermogen om geluid te absorberen en kunnen daardoor een geluidsdempend effect hebben in een tuin of buitenruimte. Planten kunnen helpen om geluidsgolven te absorberen en te reflecteren, waardoor geluidshinder verminderd kan worden. Het toevoegen van planten aan je tuin kan dus zeker bijdragen aan een rustigere omgeving.

 • Om de plant in goede conditie te houden, is het belangrijk om elk jaar oudere takken laag bij de grond weg te snoeien. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en bloemen. Snoeien kan het beste plaatsvinden in de winter of direct na de oogst.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond met een hoog organisch gehalte. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Geef regelmatig vloeibare meststoffen tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en een licht zure tot neutrale pH hebben. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een humusrijke bodem wordt ook aanbevolen voor een gezonde groei van deze soort.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een winterharde doek of vliesdoek over de plant worden geplaatst om te beschermen tegen koude wind en ijzige regen. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorstperiode begint.

  De plant vereist regelmatig snoeien om de groei en bloei te bevorderen. Zorg voor een vochtige bodem en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een bemesting in het voorjaar en de zomer met een algemene meststof. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan schade toebrengen aan de plant.

  Mulchen van de grond rondom de plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Het aanbrengen van een laag mulch in het voorjaar en najaar kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De plant Rubus fruticosus 'Himalaya' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5 wordt aanbevolen voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte zoals luizen te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook regelmatig controleren op ongedierte en handmatig verwijderen kan helpen om plagen te voorkomen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Rubus fruticosus 'Himalaya' is een soort braam die bekend staat om zijn lange, flexibele takken die zich gemakkelijk verspreiden en kunnen woekeren. De plant produceert grote, zoete en sappige vruchten die rijpen tot een diepe purperen kleur. De 'Himalaya' braam gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en kan worden gebruikt als een natuurlijke heg of als klimplant langs een muur of hek. Door regelmatige snoei kunnen de lange takken worden ingekort en kan de plant beter in toom worden gehouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.