Rubus idaeus 'Fallgold'

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus idaeus 'Fallgold' is een cultivar van de frambozenplant die bekend staat om zijn grote, goudgele vruchten die in de nazomer rijpen. De plant produceert aromatische en sappige frambozen die zowel vers gegeten kunnen worden als verwerkt kunnen worden in jams en desserts. 'Fallgold' is een compacte struik die goed gedijt in zonlicht en vruchtbare, goed doorlatende grond. De plant is winterhard en kan jaarlijks een overvloedige oogst opleveren. Het regelmatig snoeien van de plant bevordert de groei en vruchtzetting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Rubus idaeus 'Fallgold' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft tijdens de winter kaal. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Rubus idaeus 'Fallgold' is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt om in de tuin te planten. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens erg strenge vorst.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in de meeste tuinen. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende om de plant gezond te houden. Zorg voor goede drainage en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Naarmate de plant groeit, kan er meer ruimte nodig zijn.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook gedeeltelijk in de schaduw groeien. Zorg ervoor dat de plant ten minste 6 uur zonlicht per dag ontvangt voor een optimale groei. In de schaduw kan de plant minder fruit produceren en minder weelderig groeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, dus controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft. In de zomer kan het nodig zijn om de plant wekelijks water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin, omdat het helpt bij het bevorderen van de bestuiving en biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij veel nectar produceert en insecten aantrekt, wat op zijn beurt weer andere dieren zoals vogels aantrekt. Het zorgt voor een divers ecologisch systeem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni tot augustus en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plaats. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Verder heeft de plant weinig schaduw nodig om te gedijen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en smaken zoet. Ze kunnen worden geoogst en verwerkt tot jam, sap of desserts. Het is belangrijk om alleen de vruchten te plukken die volledig rijp zijn.

  Ja, sommige tuinplanten hebben geluidsdempende eigenschappen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de planten groeien. Het is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid planten en de dichtheid van het bladerdak.

 • In het vroege voorjaar kun je de oude takken weghalen om plaats te maken voor nieuwe groei. Verwijder ook zwakke scheuten om de plant gezond en productief te houden. Zorg ervoor dat je de plant na het snoeien goed water geeft.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Gebruik eventueel een mulchlaag om vocht vast te houden.

  Gebruik bij voorkeur een goed doorlatende potgrond voor Tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg regelmatig meststoffen toe voor een goede groei en bloei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge kwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te drassig. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat blijft. Plant hem in vruchtbare grond voor een optimale groei en bloei.

  De plant moet in de herfst worden voorbereid op de winter door mulch of bladeren aan de voet te plaatsen. In strenge winters kan extra bescherming worden geboden met een beschermhoes of -mat. Vergeet niet om de bescherming in het voorjaar te verwijderen om nieuwe groei mogelijk te maken.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de vruchtperiode om de groei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, bijvoorbeeld met organische meststoffen of specifieke meststoffen voor bessenplanten. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer halverwege de zomer. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en goed wordt ingewerkt in de grond.

  Rubus idaeus 'Fallgold' heeft baat bij mulch, omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Een laagje organisch materiaal zoals bladeren of compost kan de plant gezond houden en de groei bevorderen. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam of stengels van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor tuinplanten ligt tussen de 6.0 en 7.0 op de pH-schaal. Een neutrale tot licht zure bodem is geschikt voor de meeste tuinplanten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te meten en zo nodig bij te sturen met kalk of zure grondverbeteraars.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten kun je gebruik maken van natuurlijke remedies zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep of het planten van afwerende kruiden zoals lavendel en munt. Daarnaast is regelmatig inspectie van de planten en het verwijderen van plagen met de hand ook een effectieve methode. Het is belangrijk om te voorkomen dat de planten te veel vochtigheid vasthouden, omdat dit ongedierte kan aantrekken.

 • Omschrijving

  Rubus idaeus 'Fallgold' is een cultivar van de frambozenplant die bekend staat om zijn grote, goudgele vruchten die in de nazomer rijpen. De plant produceert aromatische en sappige frambozen die zowel vers gegeten kunnen worden als verwerkt kunnen worden in jams en desserts. 'Fallgold' is een compacte struik die goed gedijt in zonlicht en vruchtbare, goed doorlatende grond. De plant is winterhard en kan jaarlijks een overvloedige oogst opleveren. Het regelmatig snoeien van de plant bevordert de groei en vruchtzetting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.