Rubus idaeus 'Sch?nemann'

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rubus idaeus 'Schönnemann' is een compacte en bossige frambozenplant die geschikt is voor de teelt in de tuin of in potten op het terras. Hij produceert middelgrote, sappige frambozen die zoet en aromatisch van smaak zijn. De plant bloeit in het voorjaar met witte bloemen, gevolgd door de rijping van de vruchten in de zomer. Het is een zelfbestuivend ras dat regelmatig gesnoeid moet worden voor een goede oogst en om de plant gezond te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Rubus idaeus 'Sch?nemann' is niet groenblijvend. Het is een struik die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een tuinplant die in het voorjaar nieuwe bladeren zal krijgen.

  De plant Rubus idaeus 'Sch?nemann' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Deze tuinplant kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien, zodat hij gezond en sterk blijft. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en bescherm hem tegen strenge vorst.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 50 centimeter tot 1 meter in de breedte en 1,5 tot 2 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant goed kan groeien en zich kan verspreiden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk vertraagd worden en kan de plant minder bloemen en vruchten produceren. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten en voorkom dat de wortels te langdurig in natte grond staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen en is daarom een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het kan dienen als voedselbron en habitat voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. De vruchten die de plant produceert zijn ook geliefd bij verschillende dieren.

  Deze plant bloeit normaal gesproken in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het blad kan verbranden als het te lang aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen vers gegeten worden of gebruikt worden in jam, desserts en andere gerechten. Het is belangrijk om de vruchten rijp te plukken voor de beste smaak. Wees wel voorzichtig met de doornige struik bij het plukken.

  Ja, de plant Rubus idaeus 'Sch?nemann' heeft bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor enigszins geluidsdempend werken. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Echter, de mate van geluidsdemping hangt af van de omstandigheden en de grootte van de plant.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste gebeuren in de wintermaanden wanneer de plant in rust is. Verwijder dode, zieke of zwakke takken om de groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te gedijen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een voedzame potgrond zorgt voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde. Vermijd te natte of te droge grond.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschut is tegen harde wind om de plant te beschermen tegen beschadiging. Vermijd te natte of te droge grond om optimale groei en bloei te bevorderen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kunnen de stengels worden ingepakt in jute of vliesdoek om ze te beschermen tegen koude temperaturen. Het is ook belangrijk om de plant tijdens de winterperiode voldoende water te geven om uitdroging te voorkomen.

  De plant moet regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant jaarlijks met organische meststof voor een gezonde groei.

  Voor de bemesting van deze planten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Daarnaast kunnen ze ook profiteren van een keer per jaar bemesten met een speciale fruitbemesting. Let op dat je de plant niet overbemest, dit kan schade veroorzaken.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch helpt ook om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Het beste moment om te mulchen is in het voorjaar of de herfst.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5 is het meest geschikt. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u ook handmatig ongedierte verwijderen door ze met de hand van de plant te plukken. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  De Rubus idaeus 'Schönnemann' is een compacte en bossige frambozenplant die geschikt is voor de teelt in de tuin of in potten op het terras. Hij produceert middelgrote, sappige frambozen die zoet en aromatisch van smaak zijn. De plant bloeit in het voorjaar met witte bloemen, gevolgd door de rijping van de vruchten in de zomer. Het is een zelfbestuivend ras dat regelmatig gesnoeid moet worden voor een goede oogst en om de plant gezond te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.