Rubus idaeus 'Zefa Herbsternte'

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rubus idaeus 'Zefa Herbsternte' is een herfstframboos die bekend staat om zijn late oogsttijd. Het is een sterke en productieve plant die grote, sappige rode vruchten produceert. De vruchten hebben een zoete en aromatische smaak en zijn zeer geschikt om vers te eten of om te verwerken in jams en desserts. Deze framboos heeft doornloze stengels, waardoor het plukken van de vruchten makkelijker en aangenamer is. De Rubus idaeus 'Zefa Herbsternte' gedijt het beste op een zonnige plek in vruchtbare, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tot het voorjaar. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus goed bestand tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  De plant vraagt weinig onderhoud en gedijt goed in de tuin. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven. Snoei jaarlijks in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft minimaal 60 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de omringende planten niet te dichtbij staan, om voldoende luchtcirculatie te behouden. Het is ook belangrijk om regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, dus het is aan te raden om hem niet in de schaduw te plaatsen. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. Planten in de schaduw kan leiden tot minder bloei en groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Het beste is om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je weer water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Dit zorgt voor bestuiving en helpt bij de voortplanting van de plant. Vlinders en bijen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de tuin.

  Tuinplanten spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van biodiversiteit omdat ze voedsel en schuilplaatsen bieden voor insecten, vogels en kleine dieren. Het hebben van diverse planten in de tuin kan bijdragen aan het behoud van verschillende soorten in de natuur. Door verschillende soorten planten aan te planten, help je de biodiversiteit te vergroten.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode kan tot wel 4 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Zorg voor voldoende water en eventueel beschutting tegen felle middagzon.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams, sauzen en desserts. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voordat je ze eet. Het is ook mogelijk om ze rauw te eten.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluidsgolven absorberen en zo bijdragen aan geluidsdemping in de omgeving. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • Om de plant te snoeien, kunt u in het voorjaar de oude en zwakke takken verwijderen. Snoei ook de zijscheuten die na de oogst zijn gegroeid. Het beste moment om te snoeien is na de oogst in de zomer.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmel en ziektes te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om potgrond te gebruiken die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale pH-waarde heeft. Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten en te voorzien van organisch materiaal.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om de plant te beschermen tegen de kou. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook het aanbrengen van een beschermende doek kan helpen tegen vorstschade.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral in droge periodes. Snoei jaarlijks na de oogst om nieuwe groei te stimuleren en de plant gezond te houden. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om de plant te voeden.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Het is belangrijk om een meststof te gebruiken die specifiek bedoeld is voor fruitdragende planten om de groei en vruchtvorming te bevorderen. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant en niet direct tegen de stam.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen vorst. Het kan worden toegepast met organisch materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt geplaatst om rotting te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem kan helpen om de plant gezond te houden.

  Oplossingen voor ongediertebestrijding bij tuinplanten kunnen onder meer het regelmatig inspecteren van de planten, het verwijderen van aangetaste bladeren en het gebruik van natuurlijke vijanden van het ongedierte omvatten. Bepaalde planten kunnen ook baat hebben bij het planten van knoflook, afrikaantjes of lavendel in de buurt om ongedierte op afstand te houden. Het is belangrijk om een gezonde bodem te behouden en de planten regelmatig water te geven om ze sterk en weerbaar te houden tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rubus idaeus 'Zefa Herbsternte' is een herfstframboos die bekend staat om zijn late oogsttijd. Het is een sterke en productieve plant die grote, sappige rode vruchten produceert. De vruchten hebben een zoete en aromatische smaak en zijn zeer geschikt om vers te eten of om te verwerken in jams en desserts. Deze framboos heeft doornloze stengels, waardoor het plukken van de vruchten makkelijker en aangenamer is. De Rubus idaeus 'Zefa Herbsternte' gedijt het beste op een zonnige plek in vruchtbare, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.