Rubus phoenicolasius

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus phoenicolasius, ook wel Japanse wijnbes genoemd, is een struik die behoort tot de familie Rosaceae. Het heeft lange en boogvormige stelen met doornen die groeien tot ongeveer 2 meter hoog. De bladeren zijn groen en hebben een gekartelde rand. De plant produceert eetbare rode tot paarse bessen die zoet en sappig zijn. Rubus phoenicolasius gedijt goed in vochtige en vruchtbare grond en kan zich verspreiden door middel van ondergrondse worteluitlopers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Rubus phoenicolasius is een bladverliezende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Het is een struik die in de lente weer nieuwe bladeren zal krijgen.

  Rubus phoenicolasius is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in koudere temperaturen en is geschikt voor in de tuin. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst.

  Rubus phoenicolasius is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het regelmatig snoeien van de plant kan helpen om de groei in toom te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt om gezond te blijven.

  Rubus phoenicolasius heeft veel ruimte nodig om te groeien, minimaal 1 tot 2 meter ruimte in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en uit te breiden. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de grootte van de plant onder controle te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het gedijt goed in gedeeltelijke tot volledige schaduwrijke omgevingen. Zorg voor voldoende vochtige grond en de plant zal goed gedijen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden en te controleren op uitdroging. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant Rubus phoenicolasius is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivers aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op deze nuttige insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die insecten aantrekken en ook besjes die vogels kunnen eten. Bovendien kan de plant een schuilplaats bieden aan kleine dieren in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloei duurt ongeveer 3 weken. Het zijn witte bloemen die in trossen aan de plant verschijnen.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams, desserten en sappen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de vruchten plukt van een gezonde en onbespoten plant. Let op: niet alle planten uit het geslacht Rubus zijn eetbaar, dus zorg voor een juiste identificatie.

  Ja, Rubus phoenicolasius heeft dichte vegetatie die kan helpen bij het dempen van geluid. Het bladerdek absorbeert geluidsgolven, waardoor het een geluidsdempend effect heeft. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een groene buffer tegen geluidsoverlast in de tuin.

 • De plant dient in het voorjaar gesnoeid te worden. Verwijder oud hout en dode takken, en knip eventueel te lange scheuten terug. Hierdoor zal de plant gezond blijven en goed blijven groeien.

  Deze plant vereist veel water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant regelmatig water, bij voorkeur 's ochtends of 's avonds om verdamping te minimaliseren.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om te groeien in vochtige en goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om de potgrond te mengen met wat compost voor extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bemest om de plant gezond te houden.

  Rubus phoenicolasius gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en een zure pH hebben voor optimale groei. Zorg voor een goede bodemkwaliteit om een gezonde en weelderige groei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om de wortels te beschermen met een laag mulch. Daarnaast kan een beschermende hoes of net over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de winter begint.

  Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig, behalve af en toe snoeien om de groei te beheersen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en houd de omgeving van de plant schoon.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium om de groei en bloei te stimuleren. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen onkruidgroei en vochtverlies. Ook zorgt mulch voor een constante temperatuur en voedingsstoffen in de bodem. Het is aan te raden om organisch materiaal te gebruiken als mulch, zoals compost of houtsnippers.

  Het is aan te raden dat de bodem waarin deze plant groeit een licht zure tot neutrale pH heeft. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is optimaal voor de groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voeding bevat en goed draineert voor een goede ontwikkeling van de plant.

  De plant kan gevoelig zijn voor aanvallen van bladluizen, spint en rupsen. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kunnen planten regelmatig gecontroleerd worden op symptomen van plagen om vroegtijdig in te grijpen.

 • Omschrijving

  Rubus phoenicolasius, ook wel Japanse wijnbes genoemd, is een struik die behoort tot de familie Rosaceae. Het heeft lange en boogvormige stelen met doornen die groeien tot ongeveer 2 meter hoog. De bladeren zijn groen en hebben een gekartelde rand. De plant produceert eetbare rode tot paarse bessen die zoet en sappig zijn. Rubus phoenicolasius gedijt goed in vochtige en vruchtbare grond en kan zich verspreiden door middel van ondergrondse worteluitlopers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.