Vitis 'Frankenthaler'

Vitis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vitis 'Frankenthaler' is een bladverliezende klimplant met grote, groene bladeren die in de herfst verkleuren naar mooie tinten rood en paars. De plant produceert kleine, eetbare druiven die geschikt zijn voor consumptie of om wijn van te maken. 'Frankenthaler' is winterhard en kan goed groeien in de volle zon of halfschaduw. Deze klimplant heeft een sterke groei en kan een hoogte bereiken van ongeveer 5 meter. Het is een decoratieve plant die zowel in de tuin als op een terras of balkon kan worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Vitis 'Frankenthaler' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal in de winter. Deze plant valt onder de categorie van bladverliezende tuinplanten.

  De plant Vitis 'Frankenthaler' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit betekent dat de plant bestand is tegen milde tot gematigde vorst. In strenge winters kan het nodig zijn de plant extra bescherming te bieden.

  Deze plant vereist regelmatig onderhoud, zoals snoeien en bemesten. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef voldoende water tijdens droge periodes. Plaats de plant op een zonnige locatie voor optimale groei.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 meter in de breedte en 3 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te kunnen klimmen. Plant de Vitis in een goed doorlatende grond op een zonnige plek.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten.

  De Vitis 'Frankenthaler' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en het nectarrijke sap. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en zorgt voor een gezonde biodiversiteit in de tuin. Het is een goede keuze voor tuiniers die meer vlinders en bijen willen aantrekken.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door insecten en vogels aan te trekken. Ze leveren voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin. Het is belangrijk om een gevarieerde tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt om zijn decoratieve waarde in de tuin en wordt vaak gebruikt voor zijn blad en bloemen.

  Ja, als tuinplant draagt deze plant bij aan geluidsdemping in een buitenomgeving. De bladeren en takken absorberen geluidsgolven en verminderen op die manier geluidshinder.

 • De Vitis 'Frankenthaler' moet jaarlijks gesnoeid worden in de winter of vroege lente. Verwijder oude takken en snoei zijtakken tot op twee tot drie ogen. Laat enkele sterke hoofdtakken over om de groei van de plant te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te verminderen.

  Voor Tuinplanten zoals Vitis 'Frankenthaler' is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om jaarlijks de potgrond te vervangen om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen. Zorg voor een neutrale tot lichtzure pH. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig blijft maar niet te nat wordt.

  De Tuinplant "Vitis 'Frankenthaler'" gedijt het beste op een zonnige locatie met vruchtbare, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te kunnen uitbreiden. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met bijvoorbeeld stro of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind. Het is ook aan te raden om de plant in een beschutte plek te zetten om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft minimaal zes uur zonlicht per dag nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Het snoeien van de plant is nodig om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals Vitis 'Frankenthaler' hebben een algemene bemesting nodig in het voorjaar en zomer. Gebruik een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Let op de dosering en volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei rond de plant. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voorkomt dat de grond te snel uitdroogt. Bij het mulchen is het belangrijk om een laag van ongeveer 5-10 cm aan te brengen en deze jaarlijks te vernieuwen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor de Vitis 'Frankenthaler' is neutraal tot licht zuur. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste regelmatig controleren op bladluizen, spintmijten en witte vlieg. U kunt deze insecten bestrijden met insecticiden of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten. Het is ook belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een gezonde groei, zodat deze minder vatbaar is voor plagen.

 • Omschrijving

  Vitis 'Frankenthaler' is een bladverliezende klimplant met grote, groene bladeren die in de herfst verkleuren naar mooie tinten rood en paars. De plant produceert kleine, eetbare druiven die geschikt zijn voor consumptie of om wijn van te maken. 'Frankenthaler' is winterhard en kan goed groeien in de volle zon of halfschaduw. Deze klimplant heeft een sterke groei en kan een hoogte bereiken van ongeveer 5 meter. Het is een decoratieve plant die zowel in de tuin als op een terras of balkon kan worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.