Acaena buchananii

Acaena

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acaena buchananii, ook wel bekend als de Nieuw-Zeelandse steenbreek, is een laagblijvende vaste plant met opvallende zilvergrijze bladeren en kleine roodbruine bloemen die in de zomer bloeien. De plant vormt dichte matten met stekelige bolletjes die na de bloei ontstaan en een decoratief element toevoegen. Acaena buchananii gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond en is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en ook aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Met zijn opvallend uiterlijk voegt Acaena buchananii een interessante textuur toe aan tuinontwerpen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Acaena buchananii is niet groenblijvend. Hij verliest zijn blaadjes in de herfst en winter en komt weer terug in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld stro of bladeren. In de lente zal de plant weer gaan groeien en bloeien.

  Acaena buchananii is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinen en weinig eisen stelt aan de grond en standplaats. Het is ideaal voor tuiniers die op zoek zijn naar een makkelijke en onderhoudsvriendelijke plant.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 30 cm ruimte tussen elke plant te laten voor optimale groei. Zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden, aangezien het een bodembedekker is. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Een plek met te veel schaduw kan de groei belemmeren en de plant kan minder goed gedijen. Kies daarom bij voorkeur een plek in de volle zon of met gedeeltelijke schaduw voor deze tuinplant.

  De plant heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig en moet ongeveer 1-2 keer per week worden bewaterd, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet compleet uitdroogt tussen de gietbeurten. Gebruik je vinger om te testen of de grond vochtig genoeg is.

  Ja, Acaena buchananii is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Dit maakt het een mooie aanvulling op een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een aantrekkelijke keuze is voor bestuivende insecten en vogels. Het biedt ook schuilplaats en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Het draagt bij aan de diversiteit van planten in uw tuin, wat gunstig is voor de lokale biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is echter belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, Acaena buchananii is niet eetbaar. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt in tuinen vanwege zijn opvallende bladeren en bloemen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en stelen. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin of buitenruimte.

 • Deze plant kan in het voorjaar worden gesnoeid om de groei en vorm te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe snoeischaar en handschoenen om letsel te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, bij voorkeur verrijkt met compost. Zorg ervoor dat de pot goed draineert en dat de plant voldoende vocht krijgt, maar geen wateroverlast. Gebruik eventueel ook een kleine hoeveelheid meststof speciaal voor Tuinplanten om de groei te bevorderen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid is ideaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is.

  Deze plant staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor de winter is het aan te raden om een laag mulch of bladeren rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. In strenge winters kan een beschermende doek of vliesdoek over de plant worden geplaatst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen gietbeurten en om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen. Snoei dode of beschadigde delen indien nodig.

  Tuinplanten hebben over het algemeen baat bij een lichte bemesting in het voorjaar, om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een organische meststof. Te veel bemesting kan schadelijk zijn en leiden tot een slechte groei van de plant.

  Mulch is een nuttige toevoeging voor Tuinplanten, het helpt de bodem vocht vast te houden en onderdrukt onkruidgroei. Voor Tuinplanten zoals deze specifieke soort kan mulch helpen bij het bevorderen van de groei en het behoud van de gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de juiste soort mulch te kiezen en deze regelmatig bij te vullen.

  Acaena buchananii groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 6.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of zure meststoffen. Planten die van nature in zure grond groeien, hebben moeite om voedingsstoffen op te nemen in een te alkalische bodem.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten zoals bladluizen, en indien nodig deze handmatig te verwijderen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet om plagen te bestrijden. Tot slot kan het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie helpen om ongedierte op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

 • Omschrijving

  Acaena buchananii, ook wel bekend als de Nieuw-Zeelandse steenbreek, is een laagblijvende vaste plant met opvallende zilvergrijze bladeren en kleine roodbruine bloemen die in de zomer bloeien. De plant vormt dichte matten met stekelige bolletjes die na de bloei ontstaan en een decoratief element toevoegen. Acaena buchananii gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond en is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en ook aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Met zijn opvallend uiterlijk voegt Acaena buchananii een interessante textuur toe aan tuinontwerpen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.