Achillea ptarmica

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea ptarmica, ook wel bekend als nieskruid, is een vaste plant die behoort tot de familie van de composieten. De plant heeft witte bloemen die in dichte, ronde bloeiwijzen groeien en bloeit in de zomermaanden. Het groene blad van de Achillea ptarmica is langwerpig en vrij smal, en vormt een mooi contrast met de heldere bloemen. De plant groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en wordt vaak gebruikt in borders en bloemperken. Achillea ptarmica trekt vlinders en bijen aan en kan goed worden gebruikt in een natuurlijke tuin of als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Achillea ptarmica is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een kruidachtige plant die in het voorjaar opnieuw bladeren ontwikkelt. Deze planten worden meestal gebruikt als borderplanten in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en weinig water nodig heeft. Snoeien is alleen nodig om de plant gezond te houden en te voorkomen dat hij te groot wordt.

  Achillea ptarmica heeft ruimte nodig om zich te verspreiden, dus plant ze op minstens 30 cm afstand van elkaar. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en lucht krijgen. Deze planten kunnen zich snel verspreiden en hebben daarom ruimte nodig om te groeien.

  Nee, Tuinplanten groeien over het algemeen het beste in de volle zon. Schaduw kan de groei en bloei van Tuinplanten belemmeren, waardoor ze minder goed kunnen gedijen. Het is daarom aan te raden om Tuinplanten op een zonnige plek in de tuin te planten.

  Achillea ptarmica heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven, tenzij de grond al vochtig genoeg is.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin waar biodiversiteit wordt gestimuleerd.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het veel nectar produceert dat bijen en andere insecten aantrekt. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren en insecten. Daarnaast draagt het bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei duurt ongeveer 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. De plant kan goed gedijen in de volle zon in de tuin.

  Ja, de bloemen en bladeren van deze plant zijn eetbaar. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades of worden gebruikt als garnering voor gerechten. Het wordt echter aangeraden om de plant met mate te consumeren.

  Achillea ptarmica heeft geen specifieke eigenschap om geluid te dempen. Het is voornamelijk bekend om zijn witte bloemen en aantrekkelijkheid voor vlinders. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn esthetische waarde.

 • De plant kan het beste na de bloei in de zomer gesnoeid worden. Verwijder uitgebloeide bloemen en eventuele dode of beschadigde takken. Knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water zodat de grond niet uitdroogt. Zorg ervoor dat de wortels niet te lang in water staan, dus laat de grond ook af en toe opdrogen tussen de gietbeurten. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Achillea ptarmica groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot lichtzure pH. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en geef regelmatig water om de plant gezond te houden. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond die niet al te vochtig is. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een gemiddelde zuurgraad heeft. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Geschikt voor gebruik in borders en als snijbloem.

  Het is raadzaam om Tuinplanten in de winter te beschermen tegen vorst door ze te bedekken met stro, bladeren of fleecedoeken. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is ook mogelijk om de plant in potten te verplaatsen naar een beschutte locatie tijdens koude periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig en gedijt goed in vochtige grond. Snoei de plant na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden.

  Deze plant vereist een matige bemesting met een evenwichtige meststof tijdens het groeiseizoen. Gebruik geen meststoffen met een hoog stikstofgehalte, omdat dit kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer halverwege het seizoen.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de grond. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stengels of bladeren komt om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spintmijten. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig te controleren en handmatig te verwijderen. Het is belangrijk om ook de omgeving van de plant schoon te houden om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Achillea ptarmica, ook wel bekend als nieskruid, is een vaste plant die behoort tot de familie van de composieten. De plant heeft witte bloemen die in dichte, ronde bloeiwijzen groeien en bloeit in de zomermaanden. Het groene blad van de Achillea ptarmica is langwerpig en vrij smal, en vormt een mooi contrast met de heldere bloemen. De plant groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en wordt vaak gebruikt in borders en bloemperken. Achillea ptarmica trekt vlinders en bijen aan en kan goed worden gebruikt in een natuurlijke tuin of als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.