Achillea tomentosa

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea tomentosa, ook wel bekend als donzig duizendblad, is een kleine vaste plant met grijsachtig-groen blad dat bedekt is met zachte haartjes. Het produceert clusters van kleine gele bloemen die vlinders aantrekken en bloeit in de zomermaanden. De plant gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en is zeer tolerant ten opzichte van droogte. Achillea tomentosa is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en wilde bloementuinen vanwege zijn compacte groeiwijze en aantrekkelijke bloemen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en een lange bloeiperiode heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal in de winter zijn blad verliezen. Het is een kruidachtige tuinplant die in de winter kaal kan worden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kan het zinvol zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. Snoeien en bemesten is minimaal nodig.

  Achillea tomentosa heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in de breedte en 30-60 cm in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en kan groeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. De plant zal minder goed groeien en bloeien wanneer hij in de schaduw staat. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  Achillea tomentosa heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en te reageren op de behoeften van de plant.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze nuttige bestuivers.

  Ja, de Achillea tomentosa is goed voor biodiversiteit omdat het nectarrijke bloemen heeft die honingbijen, vlinders en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast trekt het ook nuttige insecten aan die helpen bij het bestrijden van plaaginsecten in de tuin. Het zorgt zo voor een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloeiperiode duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, de bladeren en bloemen zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades of als garnering. Het heeft een licht pittige smaak en kan ook gebruikt worden in kruidenthee. Het is belangrijk om enkel planten te eten die geteeld zijn zonder chemicaliën.

  Achillea tomentosa is niet geluidsdempend.

 • Tuinplanten zoals deze kunnen het beste na de bloei worden teruggesnoeid tot aan de grond. Dit helpt de plant gezond te houden en stimuleert nieuwe groei in het volgende seizoen. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om beschadiging aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Het is beter om de plant 's ochtends water te geven om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat organische meststof toe om de groei en bloei te bevorderen.

  Achillea tomentosa gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem dient licht zuur tot neutraal te zijn en kan zowel droog als vochtig zijn. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om een goede groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best in een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Ideaal voor in de border of rotstuin.

  Het is belangrijk om in de winter de plant goed te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan een beschermhoes over de plant worden geplaatst om schade door koude wind te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen en verwijder dode bladeren in het voorjaar. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof met een laag stikstofgehalte om overmatige groei van bladeren te voorkomen. Bemest de planten in het voorjaar en de zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch in de vorm van compost of bladeren kan rondom de plant worden gelegd om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen vorst in de winter en voorkomt dat de grond te snel uitdroogt. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen.

  De Tuinplant Achillea tomentosa gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant. Zorg dus voor een bodem die niet te zuur is voor een gezonde groei en bloei.

  De plant Achillea tomentosa kan last hebben van bladluizen, trips en slakken. Deze plaaginsecten kunnen bestreden worden door het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen. Het regelmatig controleren van de plant en het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Achillea tomentosa, ook wel bekend als donzig duizendblad, is een kleine vaste plant met grijsachtig-groen blad dat bedekt is met zachte haartjes. Het produceert clusters van kleine gele bloemen die vlinders aantrekken en bloeit in de zomermaanden. De plant gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en is zeer tolerant ten opzichte van droogte. Achillea tomentosa is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en wilde bloementuinen vanwege zijn compacte groeiwijze en aantrekkelijke bloemen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en een lange bloeiperiode heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.