Achillea umbellata

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea umbellata, ook bekend als duizendblad, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant bloeit in de zomer met mooie gele bloemen die in dichte schermen staan. Het blad van Achillea umbellata is fijn geveerd en kan een grijsgroene kleur hebben. Deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Achillea umbellata gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, 'Achillea umbellata' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Overwinteren op een beschutte plek kan de plant helpen om de koude maanden te overleven.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. Het is een aanrader voor beginnende tuiniers.

  Voor deze plant heb je ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Plant ze op een afstand van ongeveer 30 cm uit elkaar voor een optimale groei.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en zal hij mogelijk minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige standplaats te planten.

  Tuinplanten zoals Achillea umbellata hebben over het algemeen één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast kan de plant ook helpen om de bodem te verbeteren en te stabiliseren in de tuin. Het toevoegen van deze plant kan dus een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus en de bloeiperiode duurt circa 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is dan ook aan te raden om deze plant op een zonnige plek in de tuin te plaatsen.

  Ja, Achillea umbellata is eetbaar. De bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt in salades of als kruiden. Het wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluiden enigszins te dempen. Dit komt door de bladeren en stelen die geluidstrillingen kunnen absorberen. Echter, het effect van geluidsdemping is beperkt en hangt af van de grootte en dichtheid van de beplanting.

 • Het is raadzaam om deze plant in het voorjaar, na de bloei, terug te snoeien. Verwijder oude bloemstelen en dode bladeren om de plant gezond te houden. Knip de plant tot ongeveer 10 cm boven de grond af voor de winter.

  Het is belangrijk om Tuinplanten zoals deze regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken om te voorkomen dat de wortels van de plant gaan rotten. Kies bij voorkeur een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen, zodat de plant voldoende voeding kan krijgen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  Tuinplanten zoals Achillea umbellata gedijen goed in goed doorlatende en voedingsrijke grond. De bodemkwaliteit moet licht zuur tot neutraal zijn om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te verbeteren met compost of meststoffen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Hij kan ook groeien in licht beschaduwde gebieden, maar zal minder bloemen produceren. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen.

  Tijdens de winterperiode is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door middel van bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de basis. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende drainage om wateroverlast te voorkomen. Eventueel kan de plant ook worden afgedekt met een speciale winterhoes voor extra bescherming.

  Zorg voor een zonnige plek en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar voeding nodig. Gebruik een langzaam werkende meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Geef de plant in het groeiseizoen regelmatig vloeibare mest voor een gezonde ontwikkeling.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, het voorkomen van onkruidgroei en het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Het is aan te raden om organische mulch zoals compost of stro rondom de plant aan te brengen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte vrij rondom de stengels om verstikking te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Achillea umbellata geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of speciale meststoffen. Gebruik een pH-meter om de juiste balans te behouden voor een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Zorg er ook voor dat de plant gezond blijft door de juiste standplaats en bemesting.

 • Omschrijving

  Achillea umbellata, ook bekend als duizendblad, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant bloeit in de zomer met mooie gele bloemen die in dichte schermen staan. Het blad van Achillea umbellata is fijn geveerd en kan een grijsgroene kleur hebben. Deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Achillea umbellata gedijt goed in de volle zon en op goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.