Aconitum x cammarum 'Newry Blue'

Aconitum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aconitum x cammarum 'Newry Blue' er en staudeplante, der tilhører munkehatfamilien. Denne plante har smukke, dybblå blomster, der blomstrer om sommeren og er tiltrækkende for bier og sommerfugle. Bladene er dybt indskårne og har en mørkegrøn farve. Det er vigtigt at være forsigtig med denne plante, da alle dens dele er giftige, hvis de indtages. 'Newry Blue' trives godt i fugtig, veldrænet jord og kan trives i solen til halvskygge.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, denne plante er ikke stedsegrøn og mister sine blade om vinteren. Det er en flerårig plante, der begynder at vokse igen om foråret. Det anbefales at fjerne de døde blade om efteråret.

  Planten er vinterhårdført ned til omkring -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten mod frost om vinteren. Denne plante kan derfor overleve om vinteren i tempererede klimaer.

  Planten Aconitum x cammarum 'Newry Blue' er generelt let at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Så længe planten er placeret et sted med tilstrækkeligt sollys og får regelmæssig vanding, vil den trives godt i haven. Det er vigtigt at gøde planten regelmæssigt og fjerne døde blomster og blade for at fremme blomstringen.

  Planten har brug for omkring 30-40 cm plads i bredden og 60-100 cm i højden. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og udvikle sig. Plant ikke planterne for tæt sammen for at undgå konkurrence.

  Aconitum x cammarum 'Newry Blue' trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Det anbefales ikke at lade denne plante vokse i skyggen, da den ikke vil trives godt. Vælg derfor et solrigt eller halvskygget sted til denne plante i din have.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Det anbefales at holde jorden let fugtig, men ikke lade den drukne. Giv planten vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene.

  Ja, denne plante er attraktiv for sommerfugle og bier på grund af blomsterne med nektar. Dette kan hjælpe med at tiltrække disse insekter til haven.

  Ja, planten tiltrækker bier og sommerfugle med deres blomster og danner tæt vegetation. Dette kan bidrage til biodiversitet i haven.

  Denne plante blomstrer i månederne juli, august og september. Blomstringsperioden varer cirka 6-8 uger.

  Denne plante tåler godt direkte sollys, men foretrækker lidt let skygge i de varmeste timer på dagen. Sørg for tilstrækkeligt fugtig jord og beskyt planten mod hård vind. Generelt trives denne plante godt i haven.

  Nej, denne plante er ikke spiselig. At spise denne plante kan være meget giftig og forårsage alvorlige helbredsproblemer. Det er vigtigt ikke at spise denne plante.

  Planten Aconitum x cammarum 'Newry Blue' har ikke lyddæmpende egenskaber. Det er primært en dekorativ haveplante med blå blomster. Dog kan den bidrage til en rolig og afslappet stemning i haven.

 • Planten kræver ikke specifik beskæring, men døde eller beskadigede stængler kan fjernes om foråret. Fjern visne blomster for at fremme blomstringen. Bemærk: planten er giftig, så bær handsker under beskæringen.

  Giv denne plante regelmæssigt vand, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå rod. Undgå dog at jorden bliver for våd.

  Planten har brug for fugtig, veldrænet pottejord for at vokse sundt. Undgå våde fødder, men sørg for at jorden aldrig tørrer ud. Brug helst organisk pottejord for at sikre en god næringsstof forsyning.

  Denne plante trives bedst i veldrænet, fugtig jord. En jord rig på organisk materiale vil fremme vækst og blomstring. Sørg for, at pH-værdien er neutral til sur for optimale vækstbetingelser.

  Planten trives bedst på en placering i solen eller halvskyggen. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet og fugtig. Sørg for beskyttelse mod hård vind.

  Om vinteren er det klogt at beskytte planten mod hård frost og stærk vind. Dette kan for eksempel gøres ved at dække planten med et lag muld eller fiberdug. Sørg også for, at jorden omkring planten er godt drænet for at forhindre rodrot.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær regelmæssigt døde blomster for at stimulere ny vækst. Fjern ukrudt og gød planten om foråret med organisk gødning.

  For haveplanter er det vigtigt at gøde regelmæssigt med en universel gødning til blomstrende planter. Brug om foråret og sommeren en flydende gødning, der er rig på kvælstof og kalium. Undgå overgødning for at undgå skader på planten.

  For denne haveplante er det vigtigt at mulche for at holde på fugt og undertrykke ukrudt. Brug organisk materiale såsom kompost eller træflis som mulch. Påfør et lag mulch på ca. 5-10 cm rundt om planten, men sørg for at stammen ikke er dækket.

  Aconitum x cammarum 'Newry Blue' trives bedst i en neutral til let sur jord. Det er vigtigt, at jorden er tilstrækkeligt fugtig, men stadig har god vandgennemtrængelighed. Det anbefales at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  For at bekæmpe skadedyr hos denne plante er det vigtigt regelmæssigt at kontrollere bladene og stænglerne for tegn på bladlus, snegle og larver. Brugen af naturlige fjender som marihøner og snyltehvepse kan også være effektivt til bekæmpelse af skadedyr. Sørg for en sund vækst og tilstrækkelig luftcirkulation for at gøre planten mere modstandsdygtig over for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Aconitum x cammarum 'Newry Blue' er en staudeplante, der tilhører munkehatfamilien. Denne plante har smukke, dybblå blomster, der blomstrer om sommeren og er tiltrækkende for bier og sommerfugle. Bladene er dybt indskårne og har en mørkegrøn farve. Det er vigtigt at være forsigtig med denne plante, da alle dens dele er giftige, hvis de indtages. 'Newry Blue' trives godt i fugtig, veldrænet jord og kan trives i solen til halvskygge.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.