Actaea rubra

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Actaea rubra, ook wel bekend als de rode zonnehoed, is een inheemse Noord-Amerikaanse plant die behoort tot de boterbloemfamilie. Het is een vaste plant met opvallende rode bessen die vogels aantrekken. De plant groeit het liefst in vochtige bosrijke gebieden en langs beken. Actaea rubra heeft donkergroen blad en produceert witte bloemen in het voorjaar. De rode bessen zijn giftig voor mensen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je deze plant in de tuin wilt zetten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Actaea rubra is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal kan worden.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes, en om dode bladeren en bloemen te verwijderen. Verder is het aan te raden de plant in het voorjaar te bemesten voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 50-80 cm in de breedte en 50-70 cm in de hoogte. Houd rekening met voldoende licht en luchtstroming voor een gezonde groei. Zorg voor ruimte tussen andere planten om overbevolking te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in gebieden met weinig licht. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke tuinen en kan goed gedijen zonder direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Ja, deze plant is zowel vlinder als bijenlokkend vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het trekt deze bestuivers aan door zijn geur en kleur. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die wil bijdragen aan het behoud van biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn bloemen en bessen. Daarnaast biedt het schuilplaats aan kleine dieren in de tuin. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Het kan beter niet in de volle zon geplaatst worden. Zorg voor voldoende beschutting tegen fel zonlicht.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren. Het is belangrijk om te weten welke planten wel en niet veilig zijn om te eten in de tuin.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en kan helpen om geluid te absorberen. Het kan daarom een beetje geluidsdempend werken in de tuin.

 • De plant dient gesnoeid te worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug om de vorm te behouden. Het kan nodig zijn om de plant te verjongen door oud hout tot aan de basis te snoeien.

  Het is belangrijk om deze plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond geen stilstaand water bevat om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe aan de potgrond voor een gezonde groei.

  Deze tuinplant groeit het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH. Zorg voor een bodem die rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen voor optimale groei en bloei. Vermijd zware, compacte bodems en zorg voor voldoende drainage om wateroverlast te voorkomen.

  De ideale standplaats voor deze plant is een vochtige en humusrijke bodem in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen felle middagzon en harde wind. Deze plant gedijt goed in een bosrijke omgeving of onder grote bomen.

  Tijdens de winterperiode is het raadzaam om de plant te beschermen met een laag mulch of stro. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst en koude wind. Zorg ervoor dat de wortels van de plant goed beschermd zijn tegen ijzige temperaturen.

  De plant heeft geen specifieke behoeften qua onderhoud en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Snoei dode bladeren in het voorjaar en verwijder eventueel zaailingen om overmatige verspreiding te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven en in het najaar kaliumrijke meststoffen. Let op de aanbevolen dosering op de verpakking en voorkom overbemesting om plantenschade te voorkomen. Buenekennis van de bodemkwaliteit en de behoeften van de plant zijn essentieel voor een gezonde groei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stengels van de plant komt om schimmelgroei te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de plant gezond te houden.

  De plant geeft de voorkeur aan zure grond en gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 6,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende vocht vast kan houden. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem te verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook regelmatig inspecteren en handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen bij de bescherming van de plant. Bemesting en een gezonde groei kunnen de plant sterker maken en daardoor beter bestand tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Actaea rubra, ook wel bekend als de rode zonnehoed, is een inheemse Noord-Amerikaanse plant die behoort tot de boterbloemfamilie. Het is een vaste plant met opvallende rode bessen die vogels aantrekken. De plant groeit het liefst in vochtige bosrijke gebieden en langs beken. Actaea rubra heeft donkergroen blad en produceert witte bloemen in het voorjaar. De rode bessen zijn giftig voor mensen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je deze plant in de tuin wilt zetten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.