Agapanthus africanus

Agapanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Agapanthus africanus, ook bekend als de Afrikaanse lelie, is een prachtige bloeiende plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze plant produceert grote bolvormige bloemhoofden met trossen klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw en soms wit. De plant gedijt goed in zonnige locaties en heeft goed doorlatende grond nodig. Agapanthus africanus is een winterharde plant die goed bestand is tegen droogte, maar regelmatig water nodig heeft tijdens het groeiseizoen. Deze plant is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn opvallende bloemen en aantrekkelijke groeiwijze.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant heeft langwerpige groene bladeren die het hele jaar door groen blijven. De bloemen zijn blauw, paars of wit en bloeien in de zomermaanden. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn prachtige bloemen en groenblijvende bladeren.

  Agapanthus africanus is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in een pot te zetten en binnen te zetten tijdens de koudste maanden.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en groeit goed in zowel volle zon als halfschaduw. Regelmatig bemesten en snoeien bevordert de bloei.

  De Agapanthus africanus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor een plek waar de plant genoeg ruimte heeft om zich goed te ontwikkelen. Dit kan variëren, afhankelijk van de grootte van de specifieke plant.

  Agapanthus africanus groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant echter minder bloemen produceren en kleiner blijven. Zorg voor voldoende licht voor een optimale groei.

  De Agapanthus africanus heeft ongeveer één keer per week water nodig, vooral tijdens droge en warme periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om de grond af en toe te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de plant Agapanthus africanus is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Hierdoor helpt de plant bij het bestuiven en behouden van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Agapanthus africanus is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders. Het helpt ook bij het bevorderen van een gezonde bodem en het creëren van habitat voor kleine dieren. Daarnaast kan het de tuin aantrekkelijk maken voor een verscheidenheid aan andere planten en dieren.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel licht nodig om goed te groeien. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft, vooral tijdens hete zomerdagen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral in droge perioden.

  Nee, de plant Agapanthus africanus is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de Agapanthus africanus heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen en de omgeving stiller kunnen maken. Het is echter niet het meest effectieve geluidsdempende plant in vergelijking met andere planten. Het plaatsen van meerdere planten dicht bij elkaar kan helpen om geluid te dempen.

 • Agapanthus africanus moet worden gesnoeid na de bloei, om de plant gezond te houden en de bloei te bevorderen. Verwijder uitgebloeide bloemstelen en eventueel bruine bladeren. Knip de bladeren in het najaar af tot 10-15cm boven de grond om de plant voor te bereiden op de winter.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef vooral tijdens droge periodes regelmatig water. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven in de wintermaanden.

  Agapanthus africanus heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat de plant gevoelig is voor wortelrot. Voeg tijdens het planten eventueel wat compost of meststof toe om de groei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheidsgraad. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd te natte grond, vooral in de winter.

  In het winterseizoen is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Ook is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten en indien mogelijk te bedekken met een fleecehoes. Het is belangrijk om de plant pas in het voorjaar terug te snoeien.

  De plant vereist regelmatig water geven tijdens droge periodes en het houden van de grond vochtig. Verwijder dode bloemen om de bloei te bevorderen en snoei de plant na de bloei om de groei te stimuleren. Planten kunnen vorstgevoelig zijn, dus bescherm ze in de winter indien nodig.

  Voor een optimale groei en bloei is het belangrijk om Agapanthus regelmatig te bemesten. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en herfst. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloei.

  Mulchen is aan te raden bij deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg dat de stam niet bedekt wordt.

  Tuinplanten zoals Agapanthus africanus geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en zo nodig kalk toe te voegen om de pH op het juiste niveau te houden voor een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig inspecteren op luizen, spint of trips. Bij een ernstige plaag kan je biologische bestrijdingsmiddelen of insecticiden gebruiken die veilig zijn voor gebruik in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren en snel in te grijpen om schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  Agapanthus africanus, ook bekend als de Afrikaanse lelie, is een prachtige bloeiende plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze plant produceert grote bolvormige bloemhoofden met trossen klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw en soms wit. De plant gedijt goed in zonnige locaties en heeft goed doorlatende grond nodig. Agapanthus africanus is een winterharde plant die goed bestand is tegen droogte, maar regelmatig water nodig heeft tijdens het groeiseizoen. Deze plant is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn opvallende bloemen en aantrekkelijke groeiwijze.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.