Agapanthus praecox

Agapanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Agapanthus praecox, også kendt som den afrikanske lilje, er en flerårig plante, der stammer fra Sydafrika. Den har lange, slanke blade og producerer store kugleformede blomsterhoveder i forskellige nuancer af blå eller hvid. Denne plante blomstrer om sommeren og tiltrækker ofte bier, sommerfugle og kolibrier. Agapanthus trives godt i fuld sol og kræver regelmæssig vanding, især i varme tørre perioder. Det er et populært valg til haver, bede og potter på grund af de smukke blomster og den nemme vedligeholdelse.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Denne plante er ikke stedsegrøn og taber sine blade om vinteren. Om foråret vokser der igen nye blade på planten. Det er et populært valg til haven på grund af de smukke blomster, der blomstrer om sommeren.

  Planten er vinterhårdfør til omkring -10 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte den mod frost. Denne plante kan derfor overleve i vores klima.

  Ja, denne plante er let at passe og kræver minimal opmærksomhed. Så længe jorden har god dræning og planten får tilstrækkeligt med sollys, vil den trives godt i haven. Regelmæssig vanding i tørre perioder er tilstrækkeligt.

  De Agapanthus praecox har brug for cirka 30 cm plads for at kunne udvikle sig godt i haven. Sørg for, at der er tilstrækkelig afstand mellem planterne for at undgå, at de skubber hinanden ud. Tag også højde for plantens højde, når den er fuldt udvokset.

  Agapanthus praecox trives bedst i solen, men kan også trives godt i halvskygge. En alt for mørk placering kan påvirke blomstringen. Det anbefales at give planten mindst et par timer om dagen sollys.

  Giv planten vand hver uge om sommeren, især under tørre perioder. Lad jorden tørre let mellem vanding. Om vinteren har planten mindre behov for vand.

  Ja, blomsterne på denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af deres attraktive duft og nektar. Dette gør planten til et smukt tilskud til en have, hvor sommerfugle og bier er velkomne.

  Agapanthus praecox medvirker til biodiversitet ved at tiltrække bier, humlebier og sommerfugle og give dem nektar og pollen. Dette kan hjælpe med at skabe en sund bestøverpopulation i haven.

  Agapanthus praecox blomstrer normalt i juni, juli og august, og blomstringen kan vare op til seks uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol og har brug for masser af sollys for at vokse godt. Det foretrækker at stå et solrigt og varmt sted i haven. Sørg dog for tilstrækkeligt med vand i varmt vejr og i tørre perioder.

  Nej, Agapanthus praecox er ikke en spiselig plante. Den dyrkes primært som en dekorativ haveplante på grund af de smukke blomster. At indtage planten kan være skadelig for helbredet.

  Ja, Agapanthus praecox har store blade, der kan absorbere lyd og hjælpe med at dæmpe lyd. Det er et godt valg for at skabe en rolig og fredelig haveomgivelse.

 • I marts kan døde eller beskadigede blade skæres væk lige over jorden. Fjern også gamle blomsterstilke for at holde planten sund. Overdreven beskæring kan mindske blomstringen, så vær forsigtig med at beskære havens planter.

  Vand planten regelmæssigt, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt drænet for at undgå rodrot. Vand helst om morgenen eller aftenen og undgå fugt på bladene for at forebygge sygdomme.

  Det er vigtigt at bruge en pottejord, der er godt drænet, til planten "Agapanthus praecox". Sørg for, at pottejorden forbliver fugtig, men ikke for våd. En pottejord med god luftighed og næringsstoffer er ideel til denne havplante.

  De Agapanthus praecox trives bedst i en godt drænet og frugtbar jord. Sørg for, at jorden holdes fugtig, men ikke for våd. Undgå tunge lerjord, der kan holde på vandet.

  Agapanthus praecox trives bedst på en solrig placering, men kan også tåle lidt skygge. Sørg for veldrænet jord og tilstrækkeligt med vand for at holde planten sund. Beskyt planten mod hård frost.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost ved f.eks. at påføre et tykt lag mulch omkring basen. Du kan også overveje at bringe planten midlertidigt indendørs på et køligt, frostfrit sted. Vanding bør begrænses i løbet af vinterperioden for at undgå råd.

  Hold jorden godt fugtig i vækstsæsonen og giv regelmæssigt næring. Efter blomstringen kan de visne blomsterstilke klippes af. Beskyt planten mod frost om vinteren ved f.eks. at tilføje muld eller blade.

  For optimal vækst af denne haveplante anbefales det at give en organisk gødning om foråret. Sørg for, at gødningen er afbalanceret og indeholder de rigtige næringsstoffer. Overgødskning kan føre til for meget bladfremstød og færre blomster.

  Det anbefales at mulch Agapanthus praecox med organisk materiale som kompost eller blade. Mulch hjælper med at holde på fugten, undertrykke ukrudt og give planten næringsstoffer mens det nedbrydes. Sørg for, at mulchlaget ikke placeres for tæt på plantens stamme for at undgå kvælning.

  De Agapanthus praecox plante trives bedst i en jord med en neutral til let sur pH-værdi. En pH-værdi mellem 6,0 og 7,0 er ideel for denne plantesort. Det er vigtigt at sikre, at jorden er godt drænet.

  For at bekæmpe skadedyr i havplanter anbefales det at inspicere planterne regelmæssigt for tegn på skadedyr. Det er også muligt at opmuntre naturlige fjender af skadedyr, såsom mariehøns, i haven. Derudover kan forebyggende foranstaltninger såsom at holde området omkring planterne rent også hjælpe med at forhindre skadedyr.

 • Beskrivelse

  Agapanthus praecox, også kendt som den afrikanske lilje, er en flerårig plante, der stammer fra Sydafrika. Den har lange, slanke blade og producerer store kugleformede blomsterhoveder i forskellige nuancer af blå eller hvid. Denne plante blomstrer om sommeren og tiltrækker ofte bier, sommerfugle og kolibrier. Agapanthus trives godt i fuld sol og kræver regelmæssig vanding, især i varme tørre perioder. Det er et populært valg til haver, bede og potter på grund af de smukke blomster og den nemme vedligeholdelse.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.