Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa'

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' er en bunddække flerårig plante med markante metalliske lilla blade og en krøllet tekstur. Denne plante vokser i pyramideformede klynger og blomstrer om foråret med små blå blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle. Den trives bedst i fugtig, veldrænet jord og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Denne Ajuga-sort er let at vedligeholde og kræver kun lejlighedsvis beskæring for at bevare sin kompakte vækst. I haver og bede tilføjer 'Metallica Crispa' en smule farve og tekstur og danner en attraktiv kontrast til planter med grønne blade.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn. Den beholder sit løv hele året rundt. Det er et smukt tilføjelse til haven, både om sommeren og om vinteren.

  Planten er hårdfør ned til -15 grader Celsius. Det anbefales at dække planten til med blade eller halm under strenge frostforhold. Om foråret vil planten skyde igen.

  Ja, denne plante er nem at vedligeholde. Den trives godt både i solen og halvskyggen og kræver lidt pleje. Sørg for en veldrænet jord og tilstrækkelig fugtighed.

  Planten har brug for plads til at sprede sig, så sørg for at holde ca. 30 til 40 cm plads mellem hver plante. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med sollys og luftcirkulation for optimal vækst. Plant planterne i veldrænet jord for en sund udvikling.

  Ja, denne plante trives godt i skyggefulde omgivelser og kan endda vokse bedre i skyggen end i fuld sol. Sørg for, at jorden er godt drænet, og hold jorden fugtig for at fremme optimal vækst. Planten kan også trives godt i fugtige jordarter.

  Denne plante har normalt brug for vand 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og jordfugtigheden. Sørg for, at jorden altid er fugtig, men ikke vandmættet. I tørre perioder kan det være nødvendigt at give vand oftere.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de nektarfyldte blomster, der tiltrækker insekter. Det er et godt valg for haveejere, der gerne vil byde bier og sommerfugle velkommen i deres have. Plant Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' på et solrigt sted for at tiltrække insekterne.

  Ja, som jorddække skaber planten et mangfoldigt økosystem for insekter og små dyr. Blomsterne tiltrækker bier og sommerfugle, hvilket gavner biodiversiteten. Bladeaffaldet giver føde og skjulesteder for forskellige organismer.

  Planten blomstrer i maj og juni måneder, og blomstringsperioden varer cirka 2 til 3 uger.

  Denne plante kan bedre lide halvskygge end direkte sollys. Den trives bedst et sted med let skygge. For meget direkte sollys kan forårsage skade på bladene.

  Planten er ikke spiselig og anbefales ikke til forbrug. Det er bedst at bruge denne plante kun til dekorative formål i haven.

  Ja, planten har evnen til at dæmpe lyd ved hjælp af deres blade og jorddækkende egenskaber. Dette kan hjælpe med at reducere støjforurening i det miljø, hvor planten vokser.

 • Denne plante skal bedst beskæres om foråret for at fjerne eventuelt beskadigede eller døde blade. Fjern også gule blomster for at fremme væksten. Beskær ikke for dybt, da bladene vokser lavt ved jorden.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt drænet og ikke konstant våd. Vand planten ved basen og undgå at fugte bladene for at undgå svampesygdomme.

  Planten trives bedst i godt drænende pottemuld. Sørg for tilstrækkelige næringsstoffer og vandregulering for optimal vækst. Velegnet til brug i haver.

  Denne plante trives bedst i fugtig, godt drænet jord med en gennemsnitlig frugtbarhed. En jord med en neutral pH-værdi er ideel for optimal vækst og blomstring. Det er vigtigt at sikre, at jorden ikke er for kompakt, så rødderne kan få tilstrækkelig ilt.

  Denne plante trives bedst på en placering med halvskygge til skygge. Sørg for en fugtig, veldrænet jord. Undgå for meget sol, især i eftermiddagstimerne.

  Om vinteren har denne plante brug for beskyttelse mod frost og ekstrem kulde. Det anbefales at dække planten med et tykt lag mulch eller blade. På den måde forbliver planten sund og beskyttet i løbet af vintermånederne.

  Planten kræver regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det er vigtigt at holde planten fri for ukrudt og døde blade. Derudover kan planten gødes om foråret med organisk gødning.

  Brug organiske gødningsmidler om foråret for en sund vækst og blomstring. Undgå overgødskning for at undgå skader på planten. Konsulter en specialist for rådgivning om specifikke ernæringsbehov for haveplanter.

  Mulch omkring planten med organisk materiale som blade eller kompost for at holde på fugt og undertrykke ukrudt. Forny mulchlaget årligt om foråret for at holde planten sund. Sørg for, at mulchlaget ikke ligger direkte op ad plantens stam for at undgå skimmeldannelse.

  Den ønskede surhedsgrad af jorden til haveplanter er neutral til let sur. Det er vigtigt, at jorden indeholder tilstrækkelige næringsstoffer og er godt drænet. Det anbefales at teste jordens pH-værdi regelmæssigt for en sund vækst af planterne.

  For at bekæmpe skadedyr i havenplanter er det vigtigt regelmæssigt at inspicere planterne for tegn på skadedyr. Individuelle insekter kan fjernes manuelt, og ved alvorlige angreb kan naturlige bekæmpelsesmidler såsom neemolie eller insekticidal sæbe anvendes. Brugen af kemiske bekæmpelsesmidler frarådes på grund af mulig skade på miljøet og gavnlige insekter.

 • Beskrivelse

  Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' er en bunddække flerårig plante med markante metalliske lilla blade og en krøllet tekstur. Denne plante vokser i pyramideformede klynger og blomstrer om foråret med små blå blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle. Den trives bedst i fugtig, veldrænet jord og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Denne Ajuga-sort er let at vedligeholde og kræver kun lejlighedsvis beskæring for at bevare sin kompakte vækst. I haver og bede tilføjer 'Metallica Crispa' en smule farve og tekstur og danner en attraktiv kontrast til planter med grønne blade.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.